28 Februarie 2008

Microsoft, amendata cu 1,68 mld. euro de UE

Amenda totala aplicata de Comisia Europeana gigantului Microsoft, care insumeaza sanctiunile anterioare, penalitatile si amenda record de 899 milioane euro primita pentru lipsa de transparenta in legatura cu programele, a ajuns la 1,68 miliarde euro.

Comisia Europeana a mentionat ca Microsoft este prima companie care a ignorat sanctiunile.

"Microsoft este cea dintai companie, in cei 50 de ani de la infiintarea politicii de competitie din Uniunea Europeana, pe care Comisia a fost nevoita sa o amendeze pentru nerespectarea unei hotarari antitrust", a declarat Neelie Kroes , comisarul european pentru concurenta.

Compania a anuntat ca amenzile "tin de trecut" si ca grupul se orienteaza spre viitor.
Comisia a sustinut anul trecut, in cadrul procesului intentat in 2004, ca Microsoft nu a oferit informatii necesare legate de programele folosite de producatorii de servere competitori pentru a asigura interoperabilitatea.

Aplicatiile, care opereaza imprimante si conturi de utilizator in retele restranse de birou, trebuie sa fie interoperabile cu computerele ce utilizeaza Windows. Comisia a descoperit ca Microsoft nu a oferit coduri esentiale de interoperabilitate companiilor rivale, a caror cota de piata a scazut in favoarea propriului produs Microsoft.

Microsoft a primit din partea autoritatilor europene ordinul de a oferi informatiile. Grupul a convenit sa ofere informatiile, insa a cerut drepturi mari de inventator.

Comisia a descoperit, in schimb ca informatiile nu sunt inovative si ca reprezentau mai mult un fel de cod a carui dezlegare era tot in mainile companiei, astfel a decis ca redeventele cerute sunt nerezonabile.

"Sper ca decizia de astazi sa puna capat unui capitol negru in dosarul Microsoft de nerespectare a deciziei luate de Comisie in martie 2004", a adaugat Kroes.

Dupa ce a amendat Microsoft cu 497 milioane euro in 2004, Comisia a aplicat companiei o alta amenda, de 280,5 milioane euro in iulie 2006, pentru nerespectarea sanctiunilor.

Decizia de astazi continua din punctul celei de-a doua amenzi, pentru perioada 21 iunie 2006-21 octombrie 2007. In urma acesteia, Microsoft a convenit sa reduca redeventele cerute si sa ofere informatiile solicitate.

"Asa cum am demonstrat saptamana trecuta prin noile principii de operabilitate si prin actiunile specifice de a majora deschiderea produselor noastre, ne concentram pe pasii care vor ameliora situatia in viitor", au declarat reprezentantii Microsoft.



Citeste si