5 August 2008

Utilizatorii de telefoane mobile din SUA isi vor alege mai usor aplicatiile

In primele zece zile dupa ce Apple a deschis magazinul App Store pentru iPhone, clientii au descarcat mai mult de 25 de milioane de aplicatii cautand de la jocuri ca “Super Monkey Ball” pana la instrumente de genul hartii de metrou a New York-ului, scrie International Herald Tribune.

Totul a fost de-a dreptul socant, nu doar pentru ca numarul a fost asa de mare, dar si din pricina faptului ca utilizatorii au si folosit aceste aplicatii.

Consumatorii au fost frustrati de cat de putin control au avut pentru descarcarea de pe telefoanele mobile a aplicatiilor in transporturile aeriene din Statele Unite. Dar in ultimele noua luni transportatorii, dezvoltatorii de soft-uri si producatorii de telefoane au adoptat o noua atitudine in deschiderea fata de consumatori.

Verizon Wireless a anuntat in noiembrie ca va deschide reteaua sa catre orice producator ce va crea un telefon mobil compatibil cu reteaua sa, iar aceasta initiativa a fost deja salutata de cateva companii producatoare de astfel de dispozitive. Compania spera sa anunte noi telefoane in urmatoarele luni. Cand Nokia, cel mai mare producator de telefoane din lume, a preluat in totalitate Symbian, cel mai popular sistem de operare pentru celulare, a acceptat sa creeze soft-uri cu alti producatori de telefoane, informeaza International Herald Tribune.

Luni, Fundatia LiMo, o alianta a companiilor ce promoveaza un sistem de operare rival deschis pentru toti producatorii de aparate wireless, a anuntat sapte noi telefoane mobile care vor folosi acest sistem, ridicand numarul acestora la 21.

Ca si Verizon, AT&T a facut aceeasi promisiune, ca isi va deschide retelele. Insa presiunea pe AT&T vine din partea companiei Apple, cu care se afla in parteneriat pentru iPhone. AT&T nu are niciun control asupra aplicatiilor descarcate de la iPhone, pe care AT&T le ofera in exclusivitate. Dar proliferarea noilor aplicatii si realizarea care face celularele mai populare a convins conducerea sa ofere consumatorilor mai multa libertate.

Desigur, industria are motive pentru a promova deschiderea. Aplicatiile indeamna folosirea programelor wireless scumpe si cumpararea de smartphone-uri scumpe. “Ce este cel mai important pentru noi este sa avem clienti care sa se inscrie in plan, si asa avem multiple modalitati de a produce profituri”, a declarat Ralph de la Vega, care este responsabil pentru unitatea wireless a AT&T.

Capitalurile de risc din Silicon Valley sunt entuziasmate de extinderea aplicatiilor pentru telefoane mobile. Investitiile in aceasta categorie au crescut cu 90% in prima jumatate a lui 2008, la 383 milioane de dolari, fata de a doua jumatate a anului 2007, potrivit companiei de cercetari tehnologice Rutberg.

Analistii si directorii sunt de acord cu stimularea companiilor de transport si a producatorilor de telefoane de a se schimba in privinta aplicatilor, provocata de noul intrat pe piata telefoanelor mobile, Apple.

De altfel este o miza mai mare in joc, cum ar fi piata smartphone-urilor, care sunt adevarate computere portabile si care s-au extins rapid dincolo de afacerile utilizatorilor. Ele predomina prin gasirea de noi utilizari pentru tineri si femei cum ar fi extragerea de texte din viata lor pentru prieteni sau gasirea prietenilor pe harta. Tranportatorii si producatorii de telefoane realizeaza ca trebuie sa faca telefoane adaptabile acestor noi consumatori.

“Ce se intampla este inevitabil, companiile chiar nu pot opri nimic. Acestea ar putea de asemenea sa adere la ele. Consumatorii cer aceste tipuri de dispozitive care sunt bune pentru toata lumea”, a declarat Walter Piecyk, analist in comunicatii din cadrul companiei Pali Research care studiaza piata telefoanelor mobile.

De asemenea, consumatorii trebuie sa fie atenti cu ceea ce isi doresc. Deja exista cel putin sase companii majore producatoare de sisteme de operare pentru celulare: Linux, Symbian, BlackBerry, Microsoft, Palm si Apple. Google asteapta in aceasta toamna primul telefon de la Open Handset Alliance, care va folosi sistemul de operare Google Mobile. Consumatorii pot intampina confuzie pentru ca unele aplicatii nu vor fi compatibile cu toate telefoanele datorita faptului ca dezvoltatorii nu au avut timp sau bani pentru a adapta proiectele pentru fiecare sistem de operare.

De asemenea, consumatorii vor realiza ca aceasta “deschidere” va aduce si cateva vesti proaste. De exemplu sistemul deschis de la Verizon va fi “deschis” doar telefoanelor certificate. Utilizatorii iPhone vor putea descarca doar aplicatiile Apple care sunt aprobat



Citeste si