"Testele efectuate astazi arata ca solutia aleasa va permite localizarea apelurile catre sistemul 112 efectuate din retelele de telefonie mobila. Termenul impus de Comisia Europeana, respectiv luna noiembrie, va fi respectat. Solutia de localizare a apelurilor din retele mobile catre serviciul 112 va fi implementata pana la data de 20 noiembrie, cand sistemul va deveni complet functional”, a declarat Károly Borbély. Ministrul comunicatiilor si tehnologiei informatiei.

Potrivit acestuia, solutia va ajuta la diminuarea apelurilor false care s-au ridicat anul trecut la un numar de 33 de milioane dintr-un total de 39 de milioane de apeluri inregistrate.

La inceputul lunii iulie 2008 un consortiu de firme care include compania Romtelecom si SC Universal Card Systems SA, cu echipamente romanesti furnizate de Topex, a castigat concursul pentru solutia de captare a apelurilor de urgenta efectuate de pe telefoane mobile la numarul 112. HP Romania a fost selectata sa furnizeze solutii de localizare.

Legislatia UE in materie de telecomunicatii impune statelor membre sa se asigure ca serviciile de urgenta sunt accesibile gratuit, formand numarul de urgenta unic european 112.