Unda economiei in colaps este aproape de a lovi cumparatorii de telefoane mobile in urmatorul an, arata un studiu facut printre analistii din industrie care se asteapta ca piata infloritoare sa se contracteze pentru prima data de la ruptura din 2001, scrie presa internationala.
In medie, analistii se asteapta ca in ultimul trimestru si anul viitor cresterea globala sa fie de 3%, comparativ cu 10% din ultimii ani. Totodata, 8 din 22 de analisti din industrie au declarat ca se asteapta ca piata sa scada in urmatorul an.

Intr-un sondaj similar efectuat cu o luna in urma, doar unul din 23 de analisti interogati au prevazut ca vanzarile din piata vor scade in 2009.

Pentru trimestrul al patrulea, analistii se asteapta ca piata sa creasca la 11,6%, fata de trimestrul al treilea, mai putin decat se asteapta producatorul de telefoane Nokia – 13,5%.

De obicei, trimestrul al patrulea era unul prosper pentru producatorii de telefoane mobile deoarece consumatorii cumparau aceste dispozitive pentru cadourile de Craciun.

Piata de 190 miliarde dolari, care a luat nastere in anii '80 si a devenit o industrie importanta dupa supratensionarea din anii '90, a avut un soc puternic in 2001, cand piata a cazut pentru prima oara destul de mult.
In ultimele luni, producatorii de telefoane s-au pregatit pentru o scadere a pietei, evitand construirea de game largi care sa afecteze piata ca in 2001.

De asemenea, unii distribuitori au fost impiedicati sa dezvolte noi linii de telefoane din cauza crizei creditelor, au declarat analistii din piata. De asemenea, conform primelor indicatii ale cererii viitoare nu sunt promitatoare.

Compania producatoare de chip-uri wireless, Qualcomm, a oferit o perspectiva sumbra pentru acest trimestru si pentru tot anul, indicand faptul ca declinul economic ar putea avea un impact prelungit in cererea de telefoane mobile.

Directorul executiv Paul Jacobs a declarat ca incertitudinea economica si criza criza creditelor reprezinta o scadere a vanzarilor de aparate dotate cu wireless in 2009.

Analistii au declarat ca producatorii de telefoane s-ar putea sa simta mai multa durere in aceasta perioada. Cand piata a suferit socul in 2001, vanzarile pentru inlocuirea telefonului au scazut, in timp ce vanzarile catre primii cumparatori au continuat sa creasca datorita patrunderii scazute a telefoanelor mobile in piete.

“Cresterea pentru inscrierea telefoanelor a ramas relativ mare in 2001, oferind industriei un tampon chiar daca cererea a scazut”, a declarat Tero Kuittinen, Global Crown Capital.

“De data aceasta, lucrurile pot arata un pic mai rau. E posibil sa vedem piete ca Europa sa fie facute praf in fata cererii scazute”, a declarat Kuittinen.

Pe piata europeana, unde aproape toata lumea are un telefon mobil si marjele sunt groase datorita vanzarilor de smartphone-uri, este gata sa cada in acest an si analistii au declarat ca este probabil ca acest trend sa continue si in urmatorul an.

“Teama mea este ca depinzand de situatia economica globala, declinul ar putea fi mult mai prelungit decat cel din 2001”, a declarat Geoff Blaber, CCS Insight.

Volumul de vanzari in pietele emergente a depasit pietele dezvoltate in 2005, iar in acest an doua treimi din vanzari au loc in pietele emergente.

“Pietele emergente detin cheia pentru 2009, desi in acest an pietele emergente au fost afectate mai mult de criza financiara decat pietele dezvoltate”, a declarat Neil Mawston, Stategy Analytics.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea IT & C »



Setari Cookie-uri