In medie, analistii se asteapta ca in ultimul trimestru si anul viitor cresterea globala sa fie de 3%, comparativ cu 10% din ultimii ani. Totodata, 8 din 22 de analisti din industrie au declarat ca se asteapta ca piata sa scada in urmatorul an.

Intr-un sondaj similar efectuat cu o luna in urma, doar unul din 23 de analisti interogati au prevazut ca vanzarile din piata vor scade in 2009.

Pentru trimestrul al patrulea, analistii se asteapta ca piata sa creasca la 11,6%, fata de trimestrul al treilea, mai putin decat se asteapta producatorul de telefoane Nokia – 13,5%.

De obicei, trimestrul al patrulea era unul prosper pentru producatorii de telefoane mobile deoarece consumatorii cumparau aceste dispozitive pentru cadourile de Craciun.

Piata de 190 miliarde dolari, care a luat nastere in anii '80 si a devenit o industrie importanta dupa supratensionarea din anii '90, a avut un soc puternic in 2001, cand piata a cazut pentru prima oara destul de mult.
In ultimele luni, producatorii de telefoane s-au pregatit pentru o scadere a pietei, evitand construirea de game largi care sa afecteze piata ca in 2001.

De asemenea, unii distribuitori au fost impiedicati sa dezvolte noi linii de telefoane din cauza crizei creditelor, au declarat analistii din piata. De asemenea, conform primelor indicatii ale cererii viitoare nu sunt promitatoare.

Compania producatoare de chip-uri wireless, Qualcomm, a oferit o perspectiva sumbra pentru acest trimestru si pentru tot anul, indicand faptul ca declinul economic ar putea avea un impact prelungit in cererea de telefoane mobile.

Directorul executiv Paul Jacobs a declarat ca incertitudinea economica si criza criza creditelor reprezinta o scadere a vanzarilor de aparate dotate cu wireless in 2009.

Citeste si:

Analistii au declarat ca producatorii de telefoane s-ar putea sa simta mai multa durere in aceasta perioada. Cand piata a suferit socul in 2001, vanzarile pentru inlocuirea telefonului au scazut, in timp ce vanzarile catre primii cumparatori au continuat sa creasca datorita patrunderii scazute a telefoanelor mobile in piete.

“Cresterea pentru inscrierea telefoanelor a ramas relativ mare in 2001, oferind industriei un tampon chiar daca cererea a scazut”, a declarat Tero Kuittinen, Global Crown Capital.

“De data aceasta, lucrurile pot arata un pic mai rau. E posibil sa vedem piete ca Europa sa fie facute praf in fata cererii scazute”, a declarat Kuittinen.

Pe piata europeana, unde aproape toata lumea are un telefon mobil si marjele sunt groase datorita vanzarilor de smartphone-uri, este gata sa cada in acest an si analistii au declarat ca este probabil ca acest trend sa continue si in urmatorul an.

“Teama mea este ca depinzand de situatia economica globala, declinul ar putea fi mult mai prelungit decat cel din 2001”, a declarat Geoff Blaber, CCS Insight.

Volumul de vanzari in pietele emergente a depasit pietele dezvoltate in 2005, iar in acest an doua treimi din vanzari au loc in pietele emergente.

“Pietele emergente detin cheia pentru 2009, desi in acest an pietele emergente au fost afectate mai mult de criza financiara decat pietele dezvoltate”, a declarat Neil Mawston, Stategy Analytics.