9 Decembrie 2008

Serviciile din industria IT&C ar putea creste in 2009, cu doar 5%



Segmentul de servicii din industria de IT&C ar putea inregistra, in contextul crizei financiare, in 2009, o crestere diminuata, de pana la 5%, fata de rata medie de crestere a anilor precedenti, de 25%, potrivit Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS)

Potrivit Asociatiei, contextul economic international este unul impredictibil, iar previziunile legate de evolutia unor sectoare economice sunt greu de facut chiar si pentru un interval scurt (6 – 12 luni). In aceste sectoare sunt prezenti clienti majori pentru industria IT, care determina, prin volumul de investitii, valoarea pietei locale IT.

"Impactul asupra companiilor romanesti trebuie estimat si tinand cont de caracteristicile si structura companiilor. Este probabil ca vor avea de suferit acele companii care s-au concentrat pe o nisa sau un client unic, care poate fi afectat in mod esential de situatia economica internationala", au precizat reprezentantii Asociatiei.

De asemenea, gradul in care companiile de IT vor avea de suferit depinde si de modelul de business pe care il adopta.

Companiile care sunt furnizori de solutii sau servicii pentru clienti externi genereaza scaderea costurilor clientilor, prin serviciile si solutiile lor. Aceste companii vor avea in continuare un curs bun al proiectelor, iar in unele cazuri chiar vor inregistra cresteri ale proiectelor.

Pe de alta parte, unele dintre companiile care au negociat si incheiat contracte in ultimele luni se regasesc in aceasta perioada in situatia in care demararea proiectelor este amanata pentru un alt interval financiar sau chiar fara termen. Aceste companii probabil ca vor inregistra pierderi fata de veniturile prognozate.

Potrivit ANIS, un alt tip de efect asupra companiilor romanesti este legat de piata muncii. In masura in care unele proiecte si contracte vor fi amanate sau chiar anulate, companiile vor fi probabil fortate sa recurga la concedieri. Acest lucru se va reflecta intr-o relaxare a pietei de munca. Unele companii incep deja sa simta aceasta relaxare, prin o mai mare disponibilitate a candidatilor buni pentru unele pozitii aflate in recrutare.

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) reprezinta producatorii de software si furnizorii de servicii asociate din Romania. Prin actiunile sale, ANIS isi propune sa contribuie la afirmarea Romaniei ca unul din liderii regionali in productia de software si ca un exportator mondial recunoscut de produse si servicii software de inalt standard international.



Citeste si