23 Octombrie 2009

Cat mai castiga angajatii din IT? Vezi cum au fost reduse salariile din industrie



La mai bine de un an de la instalarea crizei, chiar si piata de recrutare in IT incepe sa simta primele semne ale declinului economic asupra nivelului salarial ofertat de companiile de profil.

Cat castiga IT-istii (I)

Fata de primavara anului in curs, acum salariile negociate la angajare au scazut cu 100-500 de euro, potrivit Ariadnei Sutac, recruitment manager pentru compania specializata in recrutare in segmentul IT, BrainSpotting.

Daca in primele luni ale anului 2009 salariul unui incepator (6-12 luni experienta) se negocia la cel putin 500 de euro si ajungea pana la 800 de euro net, acum un post entry-level este platit cu 400-700 de euro net. Pentru un specialist cu peste doi ani de experienta, remuneratia ajunge la 1.200-2.200 de euro, fata de 1.500-2.000 de euro in primavara. Similar, un middle-manager si un top manager primesc acum cu aproximativ 400 de euro mai putin, desi, pentru o multinationala puternica, directorul de IT poate incasa si 5.000 de euro net, spune Ariadna Sutac (foto).

In schimb, un studiu realizat de portalul IT Joobs.ro, la inceputul verii, indica un nivel salarial de maxim 2.000 de euro. Media salariala a angajatilor din domeniul IT, indiferent de orasul de resedinta, de experienta acumulata sau de pozitia ocupata este de 987 de euro.

Conform Joobs.ro, in Bucuresti, la inceputul verii, se inregistra cel mai mare salariu mediu net lunar, respectiv 1.074 de euro, pe pozitiile urmatoare plasandu-se angajatii din orasele cu peste 200.000 de locuitori, cu 999 de euro, si cei din orasele cu 50.000-100.000 de locuitori, cu 649 de euro. Alaturi de Bucuresti, Clujul si Iasiul conduc in topul oraselor cu salariile cele mai mari pentru angajatii din IT, cu o medie de 1.000-1.100 de euro lunar.

Cei mai cautati angajatori din IT: Microsoft, Ericsson, BitDefender si IBM



Cat castiga IT-istii (II)

Conform specialistilor activi pe piata de recrutare, estimarile salariilor pe piata de IT sunt orientative, intrucat diferenta intre firmele mici si corporatii este data in mod special de complexitatea proiectelor in care sunt implicati angajatii, si deci de plata in functie de comisioane (si nu de salariul de baza), dar si de orasul de resedinta. Insa si aceste bonusuri par sa paleasca in importanta, intr-un moment in care problemele financiare ale companiilor afecteaza direct business-urile IT.

“Asa cum arata toate studiile de profil realizate recent, pachetul extra-salarial oferit angajatilor din IT s-a restrans in majoritatea companiilor. In general, insa, organizatiile tind sa mentina acele beneficii fata de care angajatii prezinta un interes deosebit – asa cum sunt, de exemplu, serviciile medicale”, completeaza Sutac.

Pozitie
Interval salarial
(EUR net / luna) primavara 2009

Interval salarial
(EUR net / luna) toamna 2009
IT Director 3.500 – 5.000 3.000-5.000
Middle Manager
(Software Development Manager, IT Department Manager)
2.500 – 3.500+ 2.000-3.000
Project Manager 1.600 – 3.000+ -
Senior Specialist (min 4 ani experienta) 1.500 – 2500 1.200-2.200
Specialist (2-4 ani experienta)
900 – 1.500 700-1.500
Entry-Level 500-900 400-700

Sursa: BrainSpotting

Citeste si Pentru angajatii din IT&C este un soc sa nu le fie majorate salariile


Schimbari in planurile de recrutare a fortei de munca in IT

Cea mai evidenta schimbare in oferta facuta viitorilor angajati se refera la scaderea nivelului salarial net si a bonificatiilor.

Desi angajarea si retentia specialistilor IT nu este un proces facil, chiar daca oamenii talentati si competenti raman dificil de atras si motivat, deoarece valoarea lor este cunoscuta si recompensata corespunzator, companiile nu mai sunt dispuse sa depaseasca bugetul salarial pe care il au pentru o anumita pozitie, nici macar pentru a aduce in companie un candidat ravnit si curtat in trecut.

“Angajatorii beneficiaza in aceasta perioada de o pozitie favorizata pe piata muncii, care le permite sa aiba o putere mai mare de negociere a salariului de intrare pentru noii angajati”, explica Sutac.

O alta schimbare ce se face simtita din ce in ce mai mult in industria IT, cu precadere in randul companiilor cu centre de tip Shared Services sau de support IT, se refera la forma de angajare.

“Tocmai pentru ca este dificil de prevazut cum va evolua business-ul unei companii in perioada urmatoare, angajatorii prefera sa incheie contracte de munca pe perioada determinata (6 luni, un an), urmand ca dupa trecerea acestei perioade, in functie de performanta angajatului si de situatia economica a firmei, contractul sa fie transformat intr-unul pe perioada nedeterminata”, mentioneaza Sutac.

O data cu accentuarea crizei si cu valul de disponibilizari care, intr-o mai mica masura, a atins si industria IT, companiile se limiteaza acum la “strictul necesar” cand vine vorba despre deschiderea unor noi posturi. Cu toate acestea, specialistii nu duc lipsa de oferte pe piata. Site-ul de recrutare eJobs are in acest moment 2.300 de posturi (software si hardware), iar BestJobs - 1.157 (in software /tehnologii, Internet/ new media si IT hardware).

“In conditiile actuale, sectorul IT ramane probabil cel mai dinamic din punct de vedere al angajarilor. Majoritatea posturilor pentru care se fac angajari sunt de nivel mediu-senior, iar specializarile cele mai cautate sunt cele de: programator (Java/J2EE, C++, .Net si Web), administrator de sistem, QA specialist, project manager, technical support specialist, IT auditor / IT security specialist”, spune Sutac.

Cu toate ca oferta de job-uri este mai generoasa decat in alte industrii, lupta pentru un post bun pare la fel de acerba. “Numarul CV-urilor depuse pentru un singur job in IT, afisat pe eJobs, variaza intre 400 si 700 pentru o singura pozitie”, afirma Laura Chilom, reprezentant eJobs. In acelasi timp, pe site-ul BestJobs, pentru cele 1.157 posturi au aplicat peste 180.000 de persoane.

Absolvenitii si tinerii cu mai putin de sase luni experienta alcatuiesc cel mai efervescent segment al candidatilor din IT.

“Numarul pozitiilor de nivel junior scoase pe piata in acest moment a scazut cu aproximativ 80%, comparativ cu numarul de pozitii de acelasi nivel pentru care se recruta anul trecut. In plus, din datele disponibile in mediul online, se poate observa ca pozitiile de nivel junior pentru care se recruteaza reprezinta in jur de 5% din totalul posturilor disponibile”, conchide Sutac.





Citeste si