10 Noiembrie 2009

Mihaela Moga, S&T: Vedem o dezghetare pe piata de solutii informatice

Mihaela Moga, sefa departamentului de implementare a solutiilor SAP in cadrul S&T Romania, cel mai mare integrator de solutii IT pe piata locala, declara ca dupa ce vara a fost cea mai dificila perioada din acest an din punct de vedere al proiectelor, din toamna tot mai multi manageri isi doresc solutii informatice pentru eficientizarea business-ului.

"Nu ne punem cenusa in cap si asteptam sa murim"

Desi are loc o oarecare dezghetare a pietei in ultima perioada, in acest an piata de solutii de gestionare a resurselor intreprinderii (ERP) va scadea cu 20%, la 97,9 milioane de euro fata de 2008, potrivit studiului companiei (PAC).

“Lunile de vara au fost cele mai instabile, dupa terminarea sezonului estival lumea a inceput sa se mai decida. Ceea ce observ este ca din ce in ce mai multi clienti vin si spun ca ii intereseaza si au nevoie de solutii. Exista o dezghetare, nu as putea sa spun sunt si decizii, dar e clar ca oamenii din piata simt nevoia de solutii informatice care sa-i ajute”, a declarat, pentru Wall-Street, Mihaela Moga, SAP business unit manager in cadrul S&T Romania, cel mai important integrator de solutii pe piata locala, cu afaceri de 60,1 milioane de euro anul trecut si un profit de 2,1 milioane de euro, conform Ministerului de Finante.

Pe piata de implementare de sisteme ERP, S&T a avut o cota de 12% in 2008, deci aproximativ 6,4 milioane de euro, solutiile ERP insemnand in jur de 40% din businessul de implementare de solutii al S&T.

In topul PAC, compania este urmata de IBM (9,5%) si Ness Technologies (8,5%), in timp ce pe segmentul de solutii ERP, SAP Romania a avut anul trecut o cota de piata de aproximativ 24%, urmata de Oracle (15%) si Totalsoft (10%).

Dupa cum spune Moga, anul acesta a semnat 5-6 contracte pentru implementarea de solutii SAP, clientii fiind mai ales din companii medii.

“Anul acesta domina bugetele medii si mici, existand o tendinta de a semna proiectele de dimensiuni mai mici. Companiile medii isi iau astfel de solutii in ultimii doi-trei ani. Unele au crescut rapid odata cu cresterea economica si-au dat seama ca nu-si mai pot gestiona activitatea si criza le-a facut sa ajunga din nou la aceeasi decizie.

"Companiile mari deja au o solutie ERP, iar ele cauta acum solutii de business inteligence. Aceasta este o solutie care acum, in criza, este in plin avant pentru ca managerii au nevoie de informatii din ce in mai detaliate. Practic, aceste solutii iti arata ce din businessul tau este profitabil sau nu si vezi cum poti sa cresti profitabilitatea“, a mai spus Moga despre segmentul de solutii SAP, care are jumatate dintre clienti din IMM-uri si jumatate din companiile mari.

Desi majoritatea companiilor au scazut in acest an bugetele pentru IT, unele dintre ele si cu pana la 70-75%, IT-ul fiind printre primele bugete reduse in companii, oficialul S&T afirma ca in ceea ce priveste businessul pe care il gestioneaza, au existat clienti din domenii foarte afectate de criza care au preferat sa continue investitiile.

“Criza este pentru toti, dar acesta nu inseamna ca ne punem cenusa in cap si asteptam sa murim, ci ne gandim cum sa supravietuim, sa iesim mai puternici decat am intrat in criza. O companie creste datorita resurselor umane, marketing-ului facut corect si accesului la informatie in timp real, iar companiile cele mai destepte investesc in aceste directii si nu reduc costurile. Au existat producatori cu scaderi majore: industria chimica, cea a materialelor de constructii. Nu pot sa spun ca am simtit aceeasi scadere dramatica in ceea ce priveste investitiile lor in IT. Pe metalurgie si constructii avem clienti, unii dintre ei aveau sisteme informatice, altii erau in plina implementare si au continuat pentru ca s-au gandit ca este cel mai bun moment sa schimbe anumite procese. Si am avut noroc sa fie destul de multe astfel de companii”, a explicat Moga.


Incertitudini in piata

Conform PAC, la nivelul cele noua industrii cu cele mai mari investitii in ERP, scaderea bugetelor a fost de 18,9% fata de 2008, in afara de sectorul de asigurari in care scaderile de bugete au fost de 7,2%, toate celelalte domenii din sectorul privat inregistrand diminuari de doua cifre: productie (31,7%), servicii (20,8%), retail (20,1%), utilitati (17,1%), transport (12,6%), sectorul bancar (12,1%), telecom (11,5%).

“Au fost clienti care au amanat investitiile, dar au fost putini. Vorbim de zona de constructii, materiale de constructii. Au fost perioade in care vorbeam cu clientii, in care analizam cerintele lor, dupa care o luna, doua era o pauza, apoi reluam procesul. Dar asta cred ca s-a datorat instabilitatii din piata pentru ca nimeni nu stia ce va intampla a doua zi. Am avut un client care a spus ca incepem o implementare, iar apoi a venit si a spus <<Ne pare rau, dar de afara s-a luat decizia de a se inchide operatiunile de productie din Romania>>. Pentru mine a fost uimitor. Stai si negociezi un contract si in doua saptamani se ia o astfel de decizie. Am mai avut un client care a spus ca incepem, apoi a amanat, ulterior iar a spus ca incepem si a amanat, dar intr-un final am inceput si lucram”, a declarat Mihaela Moga.

Pe de alta parte, sectorul public este singurul in care investitiile ar trebui sa creasca in acest an, PAC estimand o evolutie de 2,3% in acest domeniu datorita licitatiilor publice de zeci de milioane de euro anuntate pentru ultimele saptamani din an.

“Toata lumea asteapta o crestere pe sectorul public pentru ca se doreste sa se obtina finantarile pe zona de fonduri europene care au venit destul de tarziu. De abia acum sunt licitatii, deci probabil va fi o crestere in decembrie, desi eu sunt sceptica. Dar este posibil ca unii dintre clienti sa fie dornici sa semneze mai repede contractele”, a mai spus Moga.

Insa daca inainte managerii cu care lucra integratorul de solutii IT isi doreau functionalitati noi care sa-i ajute in business, acum acestia “se uita de trei, cinci, sapte ori si calculeaza care este raportul cost-beneficii inainte de a lua o decizie”.

In timp ce pentru prima jumatate a anului viitor Moga considera ca aceasta reticenta de a investi in IT se va pastra, reprezentanta S&T estimeaza ca din semestrul al doilea din 2010 ar trebui sa fie o crestere datorita proiectelor publice.

“Teoretic, piata de servicii IT ar trebui sa creasca pentru ca tot teoretic ar trebui sa se aprobe proiectele pentru finantari europene. Si asta va duce la o crestere a pietei IT sau la o revenire pentru ca practic anul acesta nu s-a intamplat nimic pe zona publica”.


Tendinta de a construi solutii la nivel intern

Pentru ca in ultimul timp clientii isi doresc solutii tot mai adaptate propriilor afaceri, integratorii IT au inceput sa construiasca solutii informatice interne.

De exemplu, la sfarsitul lunii septembrie, S&T a terminat o solutie construita pe tehnologia SAP pentru distribuitorii de alimente si bauturi.

“Constructia a inceput in aprilie, mai, iar solutia nu este doar pentru Romania, ci pentru toate tarile din grup. Exista o tendinta de a se dezvolta aceste solutii cat mai specifice pentru clienti. De exemplu, in Elvetia, Germania nu vorbim despre distribuitori de alimente si bauturi, ci de distribuitori de fructe cu grad de perisabilitate mare precum capsunele, visinele, distribuitori de branzeturi. Se ingusteaza foarte mult acum si integratorii trebuie sa vina cu functionalitati cat mai specifice unui segment”, a explicat Moga.

Ea enumera printre avantajele unei solutii dezvoltate intern durata de implementare intre patru si sase luni fata de peste jumatate de an in cazul unei solutii clasice si costurile mai mici, care pot ajunge pana la 50-60% din bugetul necesar achizitionarii variantei clasice.

Solutia este dedicata companiilor mici si mijlocii, pana la finalul anului managerul S&T sperand sa aiba doi clienti noi si patru, sase clienti pana in octombrie anul viitor.






Citeste si