14 Martie 2011

Productia de petrol a OPEC a ajuns la 30 mil. de barili pe zi



Productia de petrol a OPEC a crescut in februarie cu 110.000 de barili pe zi, la 30,02 milioane de barili pe zi, ca urmare a livrarilor mai mari ale Arabiei Saudite si altor tari membre, menite sa compenseze productia mai mica din Libia, transmite agentia Reuters, potrivit Mediafax.

OPEC a reiterat intr-un raport lunar ca nu este nevoie sa majoreze oficial productia de petrol, desi cotatia de peste 100 de dolari pe baril si scaderea productiei din Libia, din cauza conflictelor violente, incurajeaza suplimentarea livrarilor din partea organizatiei.

Stocurile de petrol vor creste daca OPEC va mentine productia la nivelul din februarie si rafinariile europene, cele mai afectate de pierderea exporturilor libiene, vor putea sa se aprovizioneze.

"In pofida intrarii intr-o perioada sezoniera de cerere mai mica, problemele recente ar putea crea neliniste pe piata, favorizand activitatile speculative", se arata in raport.

Pretul petrolului Brent, de referinta la bursa din Londra, a coborat vineri sub 113 dolari pe baril, dupa ce cutremurul din Japonia, al treilea mare consumator de titei din lume, a dus la oprirea activitatilor la zeci de fabrici din aceasta tara.



Citeste si