Poliţia din Republica Moldova a anunţat marţi că a confiscat echivalentul a peste un milion de euro de la aproximativ 150 de susţinători pro-ruşi ai opoziţiei, care reveneau de la o reuniune la Moscova şi sunt suspectaţi de "participare la un sistem de finanţare ilegală" înaintea alegerilor prezidenţiale, relatează AFP.

Numerarul în mai multe valute "provenit din surse obscure" şi încasat "în interesul unui grup infracţional" a fost confiscat de la cetăţeni moldoveni percheziţionaţi mai ales pe aeroportul capitalei Chişinău, potrivit unui comunicat.

Anterior, participanţii la mitingul organizat în Rusia anunţaseră crearea unei coaliţii de partide pro-ruse în Republica Moldova, înaintea alegerilor prezidenţiale care vor avea loc la 20 octombrie.

Aceştia sunt, mai ales, susţinători ai oligarhului fugar Ilan Shor, condamnat în contumacie pentru fraudă şi considerat liderul neoficial al opoziţiei pro-ruse faţă de preşedinta în exerciţiu apropiată Occidentului, Maia Sandu, candidată la realegerea sa.

Parchetul examinează deschiderea unei anchete care îi vizează pentru "înaltă trădare".

Republica Moldova, mult timp pe orbita Kremlinului, aflată între România membră a Uniunii Europene (UE) şi Ucraina aflată sub invazia rusă, a început un viraj spre vest sub preşedinţia Maiei Sandu, notează AFP.

Preşedinta îl acuză în mod constant pe omologul său rus Vladimir Putin că a purtat un "război hibrid" în această fostă republica sovietică cu 2,6 milioane de locuitori pentru a împiedica distanţarea ei.

Un referendum privind aderarea la UE urmează să fie organizat în acelaşi timp cu alegerile prezidenţiale, statele membre ale UE dând undă verde deschiderii negocierilor.

La rândul lor, adversarii şefei statului denunţă o represiune menită să îi împiedice să candideze la alegeri.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri