[Update] O explozie a fost auzita, sambata, la centrala nucleara japoneza Fukushima 1, iar deasupra zonei este vizibil un nor de fum alb, a anuntat agentia nipona Jiji. Centrala este situata la 240 de kilometri nord de capitala Tokyo.

Explozia, produsa la ora locala 15.36 (8.36, ora Romaniei), s-a soldat si cu ranirea usoara a patru persoane, a precizat postul public de televiziune NHK.

Nivelul de radioactivitate in zona este de 20 de ori mai mare decat cel normal, a precizat televiziunea japoneza NHK, adaugand ca mai multi angajati au fost raniti in urma incidentului.

Zona de evacuare a fost extinsa la 20 de kilometri in jurul centralei nucleare, iar locuitorii din prefectura Fukushima sunt sfatuiti de autoritati sa nu bea apa. Concentratia de radiatii la care este supus un localnic intr-o ora este echivalenta celei pentru un an.

Fukushima este a doua centrala din lume ca numar de reactoare. Reactorul la care s-a produs explozia are o vechime de 40 de ani.

Citeste si:

Un purtator de cuvant al companiei Tokyo Electric Power (TEPCO) a precizat insa ca procesul de fuziune nu a fost declansat, iar compania incearca sa obtina o crestere a nivelului apei pentru racirea reactorului numarul 1, potrivit Mediafax.

Dupa cutremurul devastator produs vineri in Japonia, sistemul de racire al reactorului 1 de la Fukushima a inregistrat mai multe defectiuni, urmate de o crestere anormala a presiunii interne.

Radioactivitate de 1.000 de ori peste valoarea normala a fost detectata sambata dimineata in sala de control a reactorului 1 de la centrala nucleara Fukushima Nr.1 din nord-estul Japoniei, a anuntat agentia Kyodo, care citeaza o comisie de securitate.

Mai mult de 215.000 de persoane au fost evacuate si cazate in adaposturi din nordul si estul Japoniei.