14 Martie 2011

Vinovatii fara vina: Ancheta privind falimentul Lehman s-ar putea finaliza fara vreo inculpare



Ancheta autoritatilor SUA privind falimentul bancii Lehman Brothers stagneaza si s-ar putea finaliza fara vreo inculpare, potrivit publicatiei Wall Street Journal (WSJ), preluata de AFP.

Anchetatorii se lovesc de obstacole descurajante, iar munca lor s-ar putea finaliza fara lansarea vreunei actiuni penale sau civile impotriva fostei conduceri a bancii, mentioneaza publicatia, care citeaza surse apropiate situatiei, informeaza Mediafax.

"De cateva luni, responsabilii SEC (comisia de control a activitatilor bursiere) sunt tot mai sceptici asupra faptului ca vor putea dovedi ca Lehman a incalcat legea utilizand manevre contabile pentru a lasa sa se creada ca si-a redus datoriile", noteaza WSJ.

Anchetatorii si-au concetrat atentia asupra procedurii numite "Repo 105", care permite iesirea din bilantul contabil al unei companii a activelor detinute in portofoliu pentru o perioada scurta de timp.

"O problema majora pentru autoritati ar fi ca acest mecanism, controversat, nu este neaparat ilegal", mentioneaza publicatia.

Potrivit unui raport efectuat anul trecut de un expert insarcinat de justitia americana cu studierea cauzelor prabusirii Lehman Brothers in septembrie 2008, banca a reusit sa reduca totalul bilantului cu 38,6 miliarde de dolari in ultimul trimestru din 2007, cu 49,1 miliarde de dolari in primul trimestru din 2008 si cu 50,39 de miliarde de dolari in cele trei luni urmatoare (ultimul trimestru inaintea falimentului) utilizand procedura Repo 105.

Aceste operatiuni au facut ca situatia financiara a bancii sa para mai buna decat era in realitate.



Citeste si