15 Martie 2011

Pretul petrolului, la minimul ultimelor doua saptamani



Pretul petrolului Brent a scazut cu aproape trei dolari, la minimul ultimelor doua saptamani, de 111,16 dolari pe baril, in conditiile in care tensiunile din Orientul Mijlociu s-au redus, transmite Reuters, potrivit Mediafax.

Cotatia petrolului Brent, cu livrare in aprilie, s-a redus in cursul sedintei de luni cu 2,4%, la 111,16 dolari pe baril, cea mai scazuta valoare de dupa 25 februarie. Pana la ora 7:50 GMT, pretul a ajuns la 112,2 dolari pe baril, in scadere cu 1,64 de dolari.

Titeiul Brent a atins pe 24 februarie maximul ultimilor doi ani si jumatate, de aproape 120 de dolari pe baril, in conditiile in care investitorii se temeau ca tensiunile sociale din Africa de Nord si Orientul Mijlociu vor afecta livrarile de petrol in aceste regiuni.

Scaderea cotatiei reflecta si ingrijorarile pietelor ca seismul din Japonia, cel mai puternic inregistrat in acest stat, si valurile tsunami care au urmat vor avea efecte negative asupra economiei.

Indicele Nikkei a scazut cu peste 6 procente in prima sedinta saptamanii, iar majoritatea marfurilor au inregistrat cotatii in scadere pe marile burse.

Primul ministrul al Japoniei, Naoto Kan, a declarat sambata ca tara traverseaza cea mai dificila criza de la al doilea Razboi Mondial.

Cutremurul de 9 grade pe scara Richter si valul tsunami de vinerea trecuta a devastat o parte importanta a Nordului Japoniei.

Ultimul bilant oficial indica peste 1.351 de victime in urma cutremurului si valurilor tsunami care au lovit vineri nord-estul Japoniei.

Seismul puternic in largul coastei de nord-est a Japoniei a determinat inchiderea mai multor rafinarii si centrale nucleare. Daca acestea nu isi vor relua activitatea in curand, statul nipon ar putea sa importe mai multa benzina si motorina.

Analistii anticipeaza ca majorarea cererii pentru gaze naturale lichefiate din partea Japoniei pentru a acoperi scaderea capacitatii de a genera energie nucleara in urma cutremurului va duce la cresterea cotatiilor petrolului Brent.



Citeste si