8 Iulie 2011

Scenariu pentru Grecia: Intrarea in default controlat



Creditorii Greciei ar putea fi dispusi sa riste intrarea tarii in default (incapacitate de plata) in mod planificat si controlat, pentru a rezolva criza datoriilor de stat, a declarat directorul general al International Institute of Finance (IIF), Charles Dallara, citat de Bloomberg.

"Unele agentii de rating au ajuns la concluzii care implica default selectiv. Nu cred ca o perioada temporara de default selectiv este neaparat cel mai rau lucru care s-ar putea intampla", a afirmat el intr-un interviu pentru Bloomberg Television, potrivit Mediafax.

IIF este cel mai mare grup international de lobby al institutiilor financiare, cu peste 420 de banci si companii membre, din 70 de tari. Printre membrii organizatiei se regasesc multe dintre cele mai mari banci si institutii financiare din lume.

Comentariile lui Dallara contrasteaza cu opozitia vehementa a Bancii Centrale Europene (BCE), Uniunii Europene si chiar a Greciei fata de posibilitatea intrarii statului in default.

Totodata, pozitia IIF capata si mai multa greutate in contextul redeschiderii, de catre Germania, a discutiei privind un posibil bond swap care sa prelungeasca maturitatea obligatiunilor de stat grecesti.

Germanii renuntasera cu doua saptamani in urma la aceasta propunere, dupa ce a fost respinsa categoric de BCE.

Dallara a participat la Paris la o intalnire cu reprezentantii a 20 de banci si companii de asigurari, unde au fost examinate propuneri privind rostogolirea datoriilor ajunse la scadenta ale Greciei in noi titluri.

Discutiile au atins si planul propus saptamana trecuta de bancile franceze, de a rostogoli 70% din datoriile Greciei care vor ajunge la scadenta pana la mijlocul anului 2014 in noi obligatiuni cu maturitatea de 30 de ani, emise de guvernul elen si garantate de statele cu rating AAA din zona euro. Agentia de evaluare S&P a avertizat la inceputul acestei saptamani ca planurile propuse de Franta in vederea rostogolirii datoriilor Greciei ar conduce la declararea default-ului selectiv.

Moody's a retrogradat ulterior ratingul Portugaliei
in categoria "junk", determinand cresterea semnificativa a randamentelor obligatiunilor statelor de la periferia zonei euro.

Pozitia dura a agentiilor de rating nu a determinat Germania sa dea inapoi, Berlinul cerand in continuare ca investitorii privati sa-si asume o buna parte din povara ajutorului financiar extern de care are nevoie Grecia.



Citeste si