14 Iulie 2011

Summit-ul liderilor din zona euro ar putea fi amanat de Germania



Planurile liderilor din zona euro de a participa vineri la o intalnire de urgenta pe tema Greciei au fost puse sub semnul intrebarii de Germania, provocand temeri ca vidul politic va duce la noi atacuri speculative asupra obligatiunilor statelor cu datorii mari, transmite Reuters, citata de Mediafax.

Autoritatile de la Berlin isi mentin opinia ca Grecia este finantata pana in septembrie, astfel incat nu este nicio graba pentru discutii.

"Nu exista planuri concrete pentru un summit special", a declarat o purtatoare de cuvant a Executivului german.

Alti lideri europeni sunt mai putin expliciti.
Guvernatorul bancii centrale a Italiei, Mario Draghi, care va prelua in acest an presedintia Bancii Centrale Europene (BCE), si premierul Irlandei, Enda Kenny, au declarat ca este necesar un acord rapid pentru noul plan de sustinere a Greciei.

Moody's a retrogradat marti ratingul Irlandei la nivelul "Ba1", in categoria "junk", nerecomandata pentru investitii, afirmand ca aceasta tara va avea nevoie, ca si Grecia, de un nou ajutor financiar international.

Italia a fost de saptamana trecuta tinta atacurilor speculative pe piata financiara si, daca va avea nevoie de asistenta, aceasta va depasi capacitatea fondurilor de urgenta ale zonei euro.

"Problema Moody's nu este Irlanda, problema Irlandei este Europa. Nu are rost sa avem o intalnire, daca aceasta nu va avea ca rezultat o concluzie cuprinzatoare", a declarat Kenny in Parlamentul irlandez.

Obligatiunile italiene si spaniole s-au stabilizat miercuri, dar randamentele obligatiunilor irlandeze au crescut la niveluri record in urma masurii Moody's.

Traderii nu se astepta la o calmare a pietei in lipsa unor masuri decisive.
"Tarile mari sunt in criza, devine destul de periculos", a declarat un trader.

Liderii europeni trebuie sa decida cum sa implice investitorii privati in al doilea plan de sustinere a Greciei.

Daca vineri nu va avea loc o intalnire, faptul poate avea un impact negativ puternic pe pietele financiare.

Daca summitul va avea loc, dar fara un rezultat clar, impactul ar putea fi chiar mai mare.

Presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a informat ambasadorii ca intentioneaza sa organizeze summitul vineri seara si majoritatea tarilor din zona euro au fost de acord, dar Germania este reticenta sa accepte data, daca nu exista o decizie ferma care sa fie aprobata de lideri.



Citeste si