19 Iulie 2011

Allianz vrea stergerea a 30% din sumele datorate de Grecia detinatorilor de obligatiuni



Grupul german de asigurari Allianz, proprietarul celui mai mare fond de obligatiuni, Pimco, recomanda stergerea a 25-30% din sumele datorate de Grecia catre detinatorii de obligatiuni, potrivit informatiilor publicate luni in presa germana, preluate de Reuters.

Totodata, grupul de lobby care reprezinta bancile in discutiile cu autoritatile europene privind solutionarea crizei din Grecia a anuntat duminica, dupa trei saptamani de negocieri fara rezultat, ca cele doua parti "au inregistrat progrese", scrie Mediafax.

Surse bancare au declarat saptamana trecuta pentru Reuters ca s-a discutat inclusiv despre un asa-numit "haircut" de 30-50% pe obligatiunile guvernului elen.

Discutiile continua sa fie insa ingreunate de obstacole de ordin legal si politic, provocate in principal de incercarea de a evita intrarea Greciei in default (incapacitate de plata), varianta respinsa vehement de Banca Centrala Europeana (BCE).

Directorul financiar al Allianz, Paul Achleitner, a declarat pentru Financial Times Deutschland ca orice acord intre liderii europeni si investitorii privati trebuie sa fie de tip voluntar, tocmai pentru a evita declararea default-ului.

"Spre exemplu, Grecia ar putea oferi sa schimbe obligatiuni vechi, cu o valoare nominala de 100 de unitati, pe unele noi, cu o valoare de 70. Astfel ar putea obtine o reducere de facto a datoriilor cu 30 de parti, prelungind in acelasi timp maturitatea", a afirmat acesta pentru un alt ziar german, Die Welt.

O alta publicatie germana, Handlesblatt, citeaza un document in care Allianz sustine un "haircut" de 25%.

Allianz detine creante grecesti de 1,3 miliarde euro, conform datelor de la finele anului trecut.

Handelsblatt noteaza ca Achleitner estimeaza ca un "haircut" de 25% pe obligatiunile Greciei detinute de investitori privati ar reduce datoria guvernamentala a statului elen cu 50 miliarde euro, la mai putin de 300 miliarde euro.

Pentru a garanta noile obligatiuni, Grecia ar trebui sa ia un imprumut de la Fondul European pentru Stabilitate Financiara (EFSF) si sa plaseze banii intr-un fond special.

Din moment ce noile obligatiuni ar fi mai putin riscante pentru investitori, dobanda ar fi de 5-6%, a adaugat Achleitner.

Ministrii Finantelor din statele zonei euro se vor reuni joi la Bruxelle pentru a discuta despre solutionarea crizei din Grecia si stabilitatea financiara a intregii regiuni.



Citeste si