1 August 2011

Profituri diminuate pentru grupurile petroliere Total si Eni



Grupurile petroliere Total si Eni, din Franta, respectiv Italia, au raportat scaderi ale profiturilor in trimestrul al doilea, din cauza deprecierii dolarului si reducerii productiei, partial ca urmare a conflictului din Libia, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Profitul net al Total, excluzand elementele exceptionale, a scazut cu 6% fata de intervalul similar din anul trecut, la 2,79 miliarde euro, fiind sub estimarile analistilor, de 2,85 miliarde euro.

Eni a obtinut un profit net in scadere cu 14%, la 1,44 miliarde de euro, fata de estimarile de 1,65 miliarde de euro, dupa ce productia grupului s-a redus cu 12%, la 1,49 milioane de barili echivalent de petrol pe zi, in urma razboiului din Libia.

Ambele companii au fost afectate si de deprecierea cu 13% a dolarului.

Calculat in dolari, profitul net al Eni a scazut cu 2%, iar cel al Total a urcat cu 7%.

Performantele celor doua companii sunt cu mult inferioare celor ale Royal Dutch Shell si Exxon Mobil, care au realizat cresteri ale profiturilor de 56% si 41%.

Grupul norvegian Statoil a obtinut un avans al profitului net de 39%.

Chevron, al doilea mare grup petrolier din Statele Unite, a inregistrat o crestere a profitului net de 43% in trimestrul al doilea, la 7,7 miliarde de dolari.



Citeste si