29 August 2011

Trebuie supravegheata mai bine reglementarea sistemului financiar?



Autoritatile de reglementare a sistemului financiar ar putea impiedica cresterea economica, in loc sa o sprijine, daca nu vor fi supravegheate si verificate mai bine, avertizeaza un economist intr-o lucrare prezentata la conferinta anuala a Federal Reserve de la Jackson Hole, transmite Reuters, preluat de Mediafax.

Desi reformele introduse in urma crizei financiare din 2007-2009 au consolidat prerogativele si puterea autoritatilor in relatia cu sistemul financiar, schimbarile ar putea face mai mult rau decat bine daca agentiile de reglementare nu vor fi supravegheate adecvat, avertizeaza economistul Ross Levine de la Brown University.

"Pe masura ce agentiile oficiale de reglementare primesc tot mai multe responsabilitati, nu este clar daca au capacitatea sau daca sunt motivate sa modeleze in mod adecvat sistemele financiare", se arata in lucrare.

Un exemplu in acest sens este chiar Federal Reserve, care a obtinut noi prerogative in relatia cu marile institutii financiare in urma reformei legislatiei bancare aprobata anul trecut la Washington.

Levin noteaza ca oficialii din cadrul bancilor centrale nu au probleme de integritate, dar "sa te bazezi pe busola morala" a acestora nu garanteaza ca vor actiona intotdeauna bine.

"Fluxul de oameni intre Fed si industria serviciilor financiare ridica semne de intrebare ca ameninta independenta Fed si capacitatea ei de a reprezenta interesele publicului larg. Iar interactiunile zilnice dintre autoritate si reglementat pot influenta perspectiva autoritatii",sustine economistul.

Fed a fost criticata dur de politicieni din SUA si din alte parti ale lumii pentru politica monetara super-relaxata care mentine dolarul la niveluri depreciate si alimenteaza preturile ridicate ale marfurilor.



Citeste si