19 Septembrie 2011

CRIZA DATORIILOR SUVERANE: Pesimism in zona euro



Comisia Europeana (CE) a revizuit in scadere estimarile referitoare la cresterea economica din zona euro in semestrul al doilea, pentru a reflecta inrautatirea perspectivelor din cauza crizei datoriilor suverane, avertizand ca la sfarsitul anului s-ar putea apropia de stagnare.

Zona euro va avea in trimestul al treilea o crestere economica de 0,2%, urmata de un avans de 0,1% in ultimele trei luni, in scadere de la prognoza de 0,4% anticipata in martie pentru ambele intervale, conform Mediafax.

Estimarile referitoare la Germania, cea mai mare economie din Europa, au fost revizuite la 0,4%, respectiv 0,2%, de la un avans de 0,5% anticipat anterior pentru ultimele doua trimestre.

Economia Italiei va stagna in a doua jumatate a anului, estimeaza CE.

"Perspectiva economiei europene s-a inrautatit. Criza datoriilor suverane s-a agravat, iar turbulentele de pe piata financiara vor afecta economia reala", a declarat comisarul pentru Afaceri Economice si Monetare, Olli Rehn.

Ministrii de Finante din G7 s-au angajat pe 9 septembrie sa faca un efort concertat pentru a sustine cresterea.

Exporturile germane au scazut in iulie, iar investitorii si oamenii de afaceri au devenit mai pesimisti, in conditiile in care criza datoriilor ameninta sa inghita Spania si Italia.

Comisia Europeana se asteapta la o crestere economica de 1,6% in regiunea euro, in acest an, ritm anticipat si in luna mai, iar pentru Germania estimarea a fost imbunatatita de la 2,6% la 2,9%.

"Sunt prea optimisti. Nu credem ca Germania va realiza cresterea economica estimata de CE
, iar din acest motiv si avansul din zona euro va fi mai lent", a declarat Tobias Blattner, fost economist la Banca Centrala Europeana, in prezent angajat al Daiwa Capital Markets din Londra.

CE a redus estimarea privind cresterea economiei Italiei in acest an si a mentinut prognoza pentru Spania.

In trimestrele trei si patru, economia Italiei ca stagna, iar cea a Spaniei va avansa cu numai 0,1%.

In cazul Frantei, CE a redus prognoza anuala de la 1,8% la 1,6%.



Citeste si