3 Octombrie 2011

Goldman Sachs: Riscul pentru "Marea Stagnare" in economiile dezvoltate este de 40%



Riscul ca economia tarilor dezvoltate sa intre intr-o perioada prelungita de crestere foarte lenta, numita "Marea Stagnare", este de circa 40%, avertizeaza analistii grupului american Goldman Sachs, citati de CNBC.

Dupa ce au analizat date economice din ultimii 150 de ani, analistii Goldman au identificat 20 de exemple de stagnare simuilara celei inregistrate de Japonia in anii '90, scrie Mediafax. Cele mai multe perioade de stagnare au fost inregistrate in ultimii 60 de ani in economiile avansate.

"In aceste episoade, cresterea PIB pe cap de locuitor nu depaseste 1% si este mai putin volatila decat de obicei. Perioadele sunt caracterizate de inflatie redusa, somaj in crestere, stagnarea preturilor locuintelor si randamente scazute ale actiunilor. In SUA si Europa trendurile urmeaza in continuare cursuri tipice de stagnare", a afirmat Jose Ursua, economist la Goldman Sachs, intr-o nota de cercetare.

Acesta anticipeaza o posibilitate de stagnare de circa 40% in economiile dezvoltate.

Pentru a evita o astfel de situatie, este necesar ca politicile guvernamentale sa restabileasca increderea si cresterea economica, noteaza analistii Goldman.



Citeste si