4 Octombrie 2011

OMV vrea sa plece din mai multe tari est-europene. Romania nu este printre ele



Grupul austriac OMV analizeaza vanzarea rafinariilor si benzinariilor din mai multe state din Europa de Est, precum Cehia, Ungaria sau Bulgaria, parte a planului de a obtine fonduri de un miliard de euro, insa va ramane pe piata din Romania, potrivit postului ceh de televiziune CT 24, scrie Mediafax.

OMV va ramane "in mod cert" in Austria, Germania, Romania si Turcia, dar analizeaza vanzarea activelor din Cehia, Slovacia, Bulgaria, Ungaria, Bosnia-Hertegovina si Italia.

Informatiile au la baza strategia grupului OMV, dar si declaratii ale directorului general al OMV, Gerhard Roiss.
Fondurile obtinute de OMV ar urma sa fie folosite pentru investitii in domeniul gazelor naturale, considerat mai profitabil decat rafinariile si benzinariile.

Valoarea retelei de benzinarii a OMV in Cehia este estimata la 4 miliarde de coroane (160,6 milioane de euro).

Grupul a transmis, ulterior, o declaratie de presa in care arata ca analizeaza optimizarea portofoliului de rafinare si distributie, dar nu a luat o decizie privind activele de pe acest segment.

"OMV analizeaza optimizarea portofoliului sau de rafinare si marketing. Nu au fost luate decizii finale cu privire la activele de rafinare si marketing la care se va renunta, prin urmare nu comentam zvonurile aparute in piata", se mentioneaza in declaratie.

OMV a prezentat in septembrie elemente din noua strategie a grupului pana in 2021. Obiectivele grupului sunt renuntartea la active de un miliard de euro din partea de rafinare si marketing si concentrarea pe productia de hidrocarburi si energie electrica.

Astfel, pana in 2021 activele de rafinare si marketing, care in prezent reprezinta 53% din activele grupului, vor fi reduse la 25%, iar importanta segmentului de explorare si productie va creste de la 35% la 55%.

De asemenea, strategia vizeaza iesirea de pe unele piete si consolidarea pe altele, a anuntat grupul in septembrie.
Roiss a afirmat la acea data ca planul de renuntare la active de un miliard de euro nu include si rafinaria Arpechim a Petrom, care este inchisa. OMV a anuntat deja ca va reduce capacitatea de rafinare a unitatii Petrobrazi.

De asemenea, OMV Petrom analizeaza varianta vanzarii a circa 130 de benzinarii, aproape un sfert din intreaga sa retea de distributie a carburantilor, scria Ziarul Financiar saptamana trecuta.

Potrivit unor surse din piata, producatorul de petrol si gaze local este in proces de due diligence cu sarbii de NIS, grup petrolier controlat de Gazprom, dar nu este clar daca acest proces se va finaliza printr-o tranzactie.



Citeste si