10 Octombrie 2011

Ocupati Wall Street-ul! Se clatina capitalismul?



Ceea ce a inceput cu doar cativa tineri care si-au ridicat un cort in fata Bursei din New York, pare sa se transforme intr-un protest global impotriva bancherilor si marilor corporatii, sau, mai simplu, impotriva capitalismului.

De la un cort in fata bursei, la protest international

Protestul “Occupy Wall Street” a luat startul luna trecuta, cand cateva sute de persoane s-au adunat in fata celei mai mari burse din lume – New York Stock Exchange. Randurile protestatarilor au fost serios ingrosate in ultimele saptamani, cand acestora li s-au alaturat veterani de razboi, sindicate, someri, elevei, studenti si organizatii non-guvernamentale.

Peste 15.000 de oameni au iesit miercuri pe strazile New York-ului, protestand impotriva bancherilor de pe Wall Street, potrivit ABC News. Demonstrantii au iesit si pe strazile altor mari orase din SUA: in Washington cateva sute de persoane au format un procent simbolic de “99%”, incercand astfel sa atraga atentia asupra inegalitatii veniturilor din SUA, unde 1% din americani controleaza cea mai mare parte a bogatiei din tara.


Cronologia protestelor de pe Wall-Street

- 13 Iulie: Revista canadiana Adbusters face un apel pentru „Ocuparea Wall Street”

- 17 Septembrie: Cateva sute de persoane se aduna in fata Bursei din New York si protesteaza impotriva „lacomiei corporatiste”

- 20 Septembrie:
Politia din New York
aresteaza demonstranti pentru ca purtau masti.

- 28 Septembrie: Sindicatul muncitorilor din transporturi decide sa sustian miscarea „Occupy Wall Street”; peste 700 de piloti demonstreaza pe Wall Street

- 30 Septembrie: Peste 1.000 de demonstranti protesteaza in fata sediului politiei din New York impotriva felului in care au fost tratati de acestia

- 1 Octombrie: Peste 700 de persoane sunt arestate pentru ca au protestat pe Podul Brooklyn, blocand traficul

- 5 Octombrie:
Sindicate majore din SUA declara ca sustin miscarea si se alatura protestelor din cartierul financiar al New York. Peste 15.000 de persoane participa la protest

- 6 Octombrie:
Presedintele SUA, Barack Obama, sustine un discurs in care face pentru prima data referire la proteste.

Sursa imagine: Adrian Kinloch / Flickr


Solutia politicienilor la proteste: Fiecare partid acuza opozitia

Politicienii americani nu au scapat ocazia de a se acuza reciproc dupa startul protestelor de pe Wall Street.

Herman Cain, unul dintre candidatii republicani la fuinctia de presedinte, le-a sugerat nemultumitilor aflati in strada “sa isi gaseasca o slujba in loc sa acuze bancile”. Cain sustine ca „Occupy Wall Street” este de fapt o conspiratie de stanga menita sa distraga atentia publicului american de la politicile esuate ale presedintelui Barack Obama.

Daca nu esti bogat si daca nu ai un loc de munca, da vina pe tina insuti”, a declarat republicanul.

De cealalta parte, presedintele Obama a recunoscut faptul ca incertitudinea economica alimenteaza protestele din ultimele trei saptamani. Acesta arunca insa responsabilitatea in spatele industriei financiare si a republicanilor din Congres, care au blocat eforturile de relansare a cresterii numarului locurilor de munca.

Cred ca lumea este frustrata iar demonstantii reprezinta vocea frustrarilor ce privesc felul in care sistemul nostru financiar functioneaza. Americanii inteleg ca nu toata lumea a urmat regulile, iar Wall Street este un exemplu pentru acest fapt… iar acest lucru se va reflecta politic in 2012 (n. red. anul alegerilor prezidentiale din SUA) si in perioada ulterioara”, a declarat Obama.

Presedintele SUA a militat pentru un plan in valoare de 443 miliarde dolari pentru crearea locurilor de munca. O buna parte din acesti bani trebuia sa rezulte din taxarea americanilor foarte bogati. Republicanii s-au opus acestor cresteri de taxe.




Citeste si