21 Octombrie 2011

Ce profituri uriase fac marile banci din SUA



Toate marile banci americane au raportat profituri substantiale in trimestrul al treilea, in pofida conditiilor economice dificile, exceptie facand Goldman Sachs, care a trecut pe pierdere din cauza activitatilor de investment banking, scrie Mediafax.

Trimestrul al treilea a fost marcat de o schimbare la varful clasamentului celor mai mari banci din Statele Unite in functie de active, JPMorgan devenind lider dupa ce a devansat Bank of America, care aplica un program de reduceri de locuri de munca si de vanzari de operatiuni.

Activele JPMorgan au crescut cu 1,9% in trimestrul al treilea, ajungand la 2.290 miliarde de dolari la finele lunii septembrie, in timp ce Bank of America a inregistrat un declin de 1,8%, la 2.220 miliarde de dolari.

La inceputul acestei saptamani, Wells Fargo era cea mai mare banca din SUA dupa valoare de piata.

JPMorgan a anuntat un profit de 4,24 miliarde de dolari pentru trimestrul al treilea, in scadere usoara fata de 4,42 miliarde de dolari in perioada similara a anului trecut, dar a depasit asteptarile analistilor.

Bank of America a trecut pe profit in trimestrul al treilea, cu un rezultat de 6,23 miliarde de dolari, sustinut de un castig exceptional de 4,5 miliarde de dolari.In trimestrul al treilea al anului trecut, Bank of America a avut o pierdere de 7,3 miliarde de dolari.

Bank of America a devenit cea mai mare banca dupa active in primul trimestru din 2009, sub conducerea fostului director general Kenneth D. Lewis, in urma achizitiilor, precum emitentul de carduri MBNA si creditorul ipotecar Countrywide Financial.

Profitul Citigroup, a treia mare banca americana dupa nivelul activelor, a crescut cu 74% in trimestrul al treilea, de la 2,17 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut la 3,77 miliarde de dolari, si a depasit asteptarile, dupa ce banca americana a constituit mai putine provizioane.

Profitul net al bancii Wells Fargo, a patra ca marime dupa active, a crescut cu 22% in trimestrul al treilea, de la 3,15 miliarde dolari la 3,84 miliarde de dolari, ca urmare a costurilor mai mici legate de creditele neperformante, dar a fost sub estimarile analistilor. Veniturile totale au scazut cu 6%, la 19,62 miliarde de dolari.

Morgan Stanley
a obtinut in trimestrul al treilea un profit peste asteptarile analistilor, de 2,2 miliarde de dolari, respectiv 1,15 dolari pe actiune, datorita unui castig exceptional de 3,4 miliarde de dolari si a veniturilor mai mari din tranzactii cu instrumente financiare.

In urma cu un an, banca a obtinut un profit de numai 131 milioane de dolari, respectiv o pierdere pe actiune de 7 centi dupa plata dividendelor preferentiale.

Goldman Sachs a raportat pentru trimestrul al treilea a doua pierdere de la listarea pe bursa in urma cu 12 ani, de aproape 400 de milioane de dolari, fata de un profit de 1,9 miliarde de dolari in aceeasi perioada a anului trecut.

Pierderea a depasit asteptarile analistilor.

Goldman Sachs a anuntat in iulie ca intentioneaza sa desfiinteze circa 1.000 de locuri de munca pentru a reduce costurile cu 1,2 miliarde de dolari. La sfarsitul lunii septembrie, banca avea 34.200 de angajati, in declin de la 35.500 in iunie.

Profitul pentru primele noua luni ale anului a coborat cu 43%, de la sase miliarde de doalri in primele noua luni ale anului trecut la 3,43 miliarde de dolari in ianuarie-septembrie anul acesta.

Turbulentele de pe pietele de capital au determinat scaderea puternica a actiunilor tuturor marilor banci americane, in unele cazuri aproape la jumatate.



Citeste si