23 Noiembrie 2011

Tara fara guvern a intrat din nou in impas. Investitorii incep sa fiarba



Politicianul care incerca sa formeze un guvern in Belgia, tara care detine recordul in ceea ce priveste numarul de zile fara un executiv, si-a prezentat demisia, aducand intr-un nou impas negocierile si alimentand temerile ca situatia politica va duce la o crestere puternica a dobanzilor, scrie boston.com.

Principalele partide politice din Belgia incearca sa formeze un guvern din 13 iunie 2010, dar temerile cu privire la impasul politic de 526 de zile in care se afla tara s-au amplificat in ultima perioada, avand in vedere turbulentele din pietele financiare.

Regele Albert si presedintele Uniunii Europene Herman Van Rompuy au cerut urgentarea negocierilor pentru ca dobanzile la care se imprumuta Belgia sa nu creasca la niveluri nesustenabile.

"Trebuie sa fim extrem de atenti si sa fim siguri ca avem un minim de stabilitate", a spus Van Rompuy pentru VRT. "Lipsa unui guvern incepe acum sa cantareasca greu".

Belgia se confrunta cu presiuni crescute din partea pietelor financiare sa reduca cheltuielile si sa mareasca taxele. Fara existenta unui guvern, investitorii sunt ingrijorati ca nu vor fi introduse reforme pe termen lung.

In ultima saptamana, ratele la care se imprumuta Belgia au ajuns la 5%, un nivel la care Spania si Italia au inceput sa aiba probleme.

Casa regala a anuntat ca va lua in considerare cererea de retragere a socialistului Elio Di Rupo, ca urmare a impasului in care au ajuns negocierile asupra bugetului din 2012.

Parlamentarii trebuie sa obtina circa 11 miliarde euro din masuri suplimentare de austeritate.

Guvernul provizoriu se angajase sa reduca deficitul bugetar la 2,8% din PIB in 2012, dar Uniunea Europeana nu este convinsa ca Belgia va reusi acest lucru, in conditiile in care prognozele CE vizeaza un deficit de 4,6%.

De asemenea, UE este ingrijorata ca raportul datorii/PIB va trece de 100% in 2013, fara reforme bugetare.

Sursa foto: Flickr.com (historic.brussels)



Citeste si