Acesta spune ca zona euro poate evita colapsul numai in cazul in care autoritatile vor infiinta o uniune fiscala sau Banca Centrala Europeana va cumpara titlurile de stat emise de tari precum Germania, Italia sau Spania.

„Saptamana trecuta, criza financiara a ajuns la un nou nivel calitativ. Speculatiile privind obligatiunile Germaniei si apropierea scadentei datoriilor Italiei si Spaniei au condus ca piata titlurilor de stat din zona euro sa inceteze a mai functiona. Totodata, sectorul bancar este la pamant. Numeroase economii europene raman fara credit. Zona euro este practic condusa de catre investitorii globali, in timp ce o banca linistita vegheaza asupra cetatenilor sai”, a precizat Wolfgang Munchau.

Analistul afirma ca lipsa increderii in sistemul financiar la nivelul zonei euro reprezinta un alt factor pentru probleme cu care se confrunta Europa.

Citeste si:

Wolfgang Munchau spune ca in vreme ce criza s-a extins in Franta, Belgia, Olanda sau Austria, Fondul European de Stabilitate Financiara este la randul sau afectat si daca nu se iau masuri intr-un timp cat mai scurt, atunci zona euro s-ar putea prabusi cat de curand.

Analistul vede trei solutii pentru salvarea imediata a zonei euro.

„In primul rand, BCE trebuie sa acorde garantii nelimitate pentru spread-ul maxim al obligatiunilor si sa adopte masuri pentru a creste lichiditatea in sectorul bancar. In al doilea rand, trebuie stabilit un calendar clar al obligatiunilor din zona euro. In al treilea rand, trebuie realizata o uniune fiscala”, a concluzionat Wolfgang Munchau.