Rata somajului BIM in forma ajustata sezonier a fost estimata in octombrie la 7,3%, in scadere cu 0,4 puncte procentuale fata de septembrie, dar in usoara urcare, cu 0,1 puncte, comparativ cu nivelul inregistrat in luna similara de anul trecut, potrivit datelor publicate de INS.

Numarul somerilor BIM (in varsta de 15-74 ani) estimat pentru luna octombrie este de 727.000 persoane, in scadere fata de luna precedenta, cand s-au inregistrat 755.000 someri, si in usoara crestere fata de octombrie 2010, cand s-au raportat 723.000 someri, informeaza Mediafax.

Pe sexe, rata somajului pentru barbati o depaseste cu 1,7 puncte procentuale pe cea a femeilor, valorile respective fiind 8,1% in cazul persoanelor de sex masculin si 6,4% in cazul celor de sex feminin.

Din datele publicate de Institutul National de Statistica (INS) reiese ca o rata mai inalta a somajului se inregistreaza in continuare pentru categoria de varsta 15 - 25 de ani, unde se incadreaza 30% din somerii BIM.

Pentru persoanele adulte (25-74 ani) rata somajului BIM a fost estimata la 5,7% pentru luna octombrie 2011 (6,5% in cazul barbatilor si 4,7% in cel al femeilor).

Somerii in sens BIM (Biroul International al Muncii) sunt persoanele in varsta de 15-74 ani care indeplinesc simultan urmatoarele trei conditii: (i) nu au un loc de munca; (ii) sunt disponibile sa inceapa lucrul in urmatoarele doua saptamani; (iii) s-au aflat in cautare activa a unui loc de munca, oricand in decursul ultimelor patru saptamani.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Adaptabilitate la criză:4,3% dintre întreprinderile mici au înregistrat creșteri
Setari Cookie-uri