Ministrii Finantelor din zona euro vor actiona "rapid" in vederea unei cresteri a resurselor Fondului Monetar International (FMI), cu scopul ca acesta sa poata ajuta mai bine Europa sa faca fata crizei datoriilor, a anuntat liderul lor, Jean-Claude Juncker, relateaza AFP.

"Am fost de acord sa examinam rapid o crestere a resurselor FMI pentru imprumuturi bilaterale", a declarat Jean-Claude Juncker intr-o conferinta de presa, la finalul unei reuniuni a ministrilor tarilor din grupul euro, la Bruxelles, scrie Mediafax.

Obiectivul este de a face astfel incat capacitatea de imprumut a FMI "sa poata corespunde in mod adecvat noii puteri a FESF", Fondul pentru ajutor financiar al zonei euro, care se cere sa fie consolidat, "si ca el sa poata coopera cu acesta si mai strans", a adaugat Juncker.

Comisarul european pentru Afaceri Economice si Monetare Olli Rehn a precizat ca aceste imprumuturi la FMI vor fi efectuate de statele din zona euro si ca, in acest stadiu, nu se prevede ca o institutie europeana sa se alature acestui efort.

"Pana in prezent, nu am vazut nicio institutie europeana sa se ofere voluntar sa contribuie la imprumuturi bilaterale" la FMI, a declarat Olli Rehn.

Totusi, zona euro reflecteaza la o optiune conform careia Banca Centrala Europeana (BCE) sa efectueze, de asemenea, imprumuturi la FMI, cu scopul de a consolida capacitatea sa de ajutorare a unor tari in dificultate din zona euro impotriva propagarii crizei datoriilor.

Mai multi ministri ai finantelor au sugerat acest lucru marti seara, la Bruxelles, precizand totodata ca BCE este independenta si trebuie sa se decida singura.

Rolul BCE "este pe masa (de discutii), la fel ca rolul FMI", astfel incat cele doua "sa poata sa aiba capacitatea de a face mai mult", a declarat Didier Reynders, ministrul belgian al Finantelor, la finalul reuniunii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
SUA: "Actori străini" încearcă "să exacerbeze violenţa"
Setari Cookie-uri