Analistii estimau un avans de 4% pentru trimestrul trei. In trimestrul al doilea, cea mai mare economie din estul Uniunii Europene a avut o crestere economica anuala de 4,3%, potrivit datelor biroului de statistica, informeaza Mediafax.

"Avand in vedere ce se intampla in Europa, economia Poloniei este intr-o forma excelenta", a declarat guvernatorul bancii centrale, Marek Belka, pentru postul TVN CNBC.

Datele arata ca economia Poloniei ar trebui sa urce cu circa 4% pe ansamblul acestui an, estimeaza economistii, dar va incetini anul urmator din cauza crizei din zona euro, care a impins zlotul la minimul ultimelor 29 de luni si a complicat lupta bancii centrale impotriva inflatiei.

"Volatilitatea zlotului complica foarte multe probleme. Complica lupta bancii centrale impotriva inflatiei, dar zlotul mai slab limiteaza tendintele de crestere a costurilor cu forta de munca. Creste competitivitatea internationala a Poloniei", a spus Belka.

Citeste si:

Sprijinul zlotului mai slab pentru exportatori a avut o contributie cheie la evitarea recesiunii de catre Polonia in criza din 2008-2009, cand a fost singura tara din UE care a ramas pe crestere.

Rezistenta cererii din partea celor aproape 40 de milioane de consumatori a reprezentat, de asemenea, un factor cheie, insa impactul pozitiv al acesteia s-ar putea diminua in viitor din cauza planurilor gvernului de a reduce deficiul bugetar.

Guvernul Poloniei ia in calcul o crestere de 2,5% pentru anul urmator.