Desi cheltuielile de consum din Uniunea Europeana au urcat pentru al optulea trimestru consecutiv, ritmul a incetinit in perioada iulie-septembrie, comparativ cu trimestrul al doilea, in 21 din cele 27 de state membre ale blocului comunitar, informeaza Mediafax.

Marile economii europene au raportat o deteriorare a evolutiei cheltuielilor comparativ cu trimestrul doi, respectiv Franta (-0,5%), Germania (+0,9%) si Marea Britanie (+1%). La polul opus, mai multe tari din Europa Centrala si de Est au inregistrat o expansiune solida a cheltuielilor de consum.

Lituania si Letonia au raportat cea mai mare crestere a cheltuielior de consum, de 15,4% si, respectiv, 13,2%, fiind urmate indeaproape de Estonia (+9,9%), de Cehia (+5,6%) si Slovacia (+5,6%). Totodata, cheltuielile de consum au inregistrat o crestere neasteptata in Spania, de 2,5%, si au scazut cu 1% in Italia.

Barometrul cheltuielilor de consum din UE al Visa Europe s-a realizat pe baza sumelor cheltuite efectiv, aceste date fiind ajustate ulterior astfel incat sa reflecte si emiterea cardurilor Visa, preferintele de plata ale consumatorilor si inflatia.