Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite, Banca Centrala Europeana (BCE) si alte patru mari banci centrale vor lua masuri coordonate pentru prevenirea unui deficit de lichiditati in sistemul financiar mondial, inclusiv reducerea cu 0,5 puncte procentuale a costului operatiunilor swap in dolari, scrie Mediafax.
Fed a redus costul finantarii de urgenta in dolari a bancilor europene cu 0,5 puncte, la nivelul ratei overnight plus 0,5 puncte, iar programul a fost extins pana la 1 februarie 2013, se arata intr-un comunicat al bancii centrale americane.

Rezerva Federala va coordona programul cu BCE, alaturi de Banca Canadei, Banca Angliei, Banca Japoniei si Banca Nationala a Elvetiei.

Programul are rolul sa reduca tensiunile din piete si sa majoreze capacitatea bancilor centrale de a sustine sistemul financiar mondial.

Costurile suportate de bancile europene pentru finantarea in dolari au crescut miercuri la cel mai ridicat nivel din ultimii trei ani, dupa ce liderii din zona euro au anuntat ca nu au reusit sa extinda Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara la nivelul planificat, de 1.000 de miliarde de euro, amplificand temerile de destramare a uniunii monetare.

"Cand are loc o actiune concertata a bancilor centrale este in mod cert un lucru pozitiv. Dar infuziile de capital pot schimba jocul, cand problema principala este pe piata europeana a datoriilor?", a declarat Jens Sondergaard, analist la Nomura International Plc in Londra.

Cele sase banci centrale au convenit totodata sa creeze programe swap temporare, astfel incat finantarea sa poata fi acordata in orice moneda, in functie de conditiile din piata.

Aceste linii swap sunt autorizate pana la 1 februarie 2013.

Liniile swap in dolari urmau sa expire la 1 august 2012. Noile dobanzi vor fi aplicate de pe 5 decembrie.

In urma anuntului, actiunile europene si-a accelerat cresterea, euro s-a apreciat fata de dolar, iar titlurile americane de Trezorerie au scazut.

Indicele Stoxx Europe 600 este in crestere cu 2,2%. Euro este tranzactionat la 1,3450 dolari pe unitate, in urcare de la 1,3317 dolari pe unitate la inchiderea de marti.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri