Directorul Autoritatii britanice pentru Servicii Financiare (FSA) le-a cerut, miercuri, principalelor banci din Marea Britanie sa accelereze planurile de urgenta pentru situatia destramarii zonei euro, informeaza Sky News, citat de Mediafax.

Potrivit Sky News, directorul Autoritatii britanice pentru Servicii Financiare (FSA), Hector Sants, a adresat acest avertisment in cadrul unei intalniri private cu directorii de la Barclays, HSBC, Lloyds Banking Group, RBS, Santander UK si Standard Chartered.

Desi reuniunea nu a avut ca scop principal adresarea acestui avertisment, Sants a indemnat institutiile bancare britanice sa inceapa efectuarea unor teste de rezistenta in cadrul planurilor pentru situatii de urgenta. Cu toate acestea, directorul FSA a refuzat sa ofere instructiuni specifice sau sa evoce posibile scenarii detaliate.

Potrivit unor surse apropiate de Sants, avertismentul acestuia se refera la elaborarea "planurilor de urgenta necesare in situatii de acest fel".

Impactul unei destramari a zonei euro asupra bancilor britanice ar varia in functie de expunerile acestora la datoriile statelor din zona monedei unice.

Urmatoarele zece zile sunt de importanta cruciala pentru salvarea zonei euro, dupa ce liderii financiari ai guvernelor din uniunea monetara au convenit consolidarea resurselor fondului de stabilitate si au admis ca ar putea fi nevoiti sa apeleze la FMI pentru a evita dezastrul

Ministrii Finantelor din zona euro au convenit marti seara asurpa detaliilor unor proiecte de consolidare a Fondului European de Stabilitate Financiara, EFSF, insa nu au putut anticipa volumul resurselor fondului dupa asa-numitul proces de leveraging financiar, din cauza conditiilor tot mai dificile de pe piete.

Astfel, liderii financiari ai zonei euro au admis ca ar putea fi nevoiti sa apeleze la Fondul Monetar International pentru sprijin.

Dobanzile imprumuturilor Italiei si Spaniei si-au reluat miercuri cresterea, investitorii considerand ca planuruile prezentate dupa sedinta de marti a ministrilor sunt insuficiente.

Sursa imagine: freedigitalphotos.net


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Marea Britanie inchide usa instalatorilor polonezi si constructorilor romani
Setari Cookie-uri