Autoritatile de reglementare ale Uniunii Europene au extins pana la imbunatatirea conditiilor de pe piata financiara regulile care permit statelor membre sa salveze bancile cu probleme, transmite Reuters, preluat de Mediafax.
Decizia este motivata de criza datoriilor suverane si dificultatile de finantare ale bancilor.

Comisia va continua sa aplice reguli mai relaxate pentru a permite guvernelor sa ajute bancile in contextul accesului dificil la credite, deficitului de capital si crizei datoriilor suverane.

"Intentionam sa pun capat acestui regim de criza in aceasta luna. Dar incepand din vara, am fost fortat sa ma razgandesc, avand in vedere tensiunile mai puternice de pe pietele datoriilor suverane si transmisia acestora pe pietele interbancare", a declarat in timpul unei conferinte de presa comisarul UE pentru Competitie, Joaquin Almunia, subliniind ca aceste reguli au fost deja extinse anterior cu 12 luni pana la sfarsitul acestui an.

Reglementarile mai putin restrictive au fost introduse in timpul crizei creditelor din 2008, pentru bancile care beneficiau de aporturi de capital din partea statelor sau transferau active "toxice" catre vehicule financiare infiintate special in acest scop.

Unele reguli au fost revizuite, iar incepand din ianuarie comisioanele platite de banci pentru garantii ale pasivelor vor reflecta riscul propriu si nu cel al tarii sau conditiile de pe piata. De asemenea, va exista un nivel minim al acestor comisioane, iar garantiile vor fi disponibile si pentru perioade mai lungi, de 1-5 ani sau 7 ani.

Bancile care primeau ajutoare din partea statelor erau nevoite sa-si restructureze activitatea pentru a primi acordul UE. Institutiile de credit care au fost recapitalizate sau au beneficiat de alta forma de sprijin vor fi nevoite in continuare sa se restructureze.

Bancile care utilizeaza "masiv" sistemul de garantii de stat vor trebui sa demonstreze ca sunt viabile.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri