Bancile centrale din zona euro ar putea acorda statelor din regiune imprumuturi de pana la 200 de miliarde de euro pentru combaterea crizei datoriilor, prin intermediul FMI, au declarat doua persoane apropiate negocierilor, citate de Bloomberg.
Ministrii de Finante din zona euro si-au dat acordul pentru discutarea acestui plan la o reuniune de la sfarsitul lunii noiembrie, la care a participat si presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Mario Draghi, au spus sursele.

Necesitatea crearii unui nou instrument de combatere a crizei a aparut dupa ce eforturile de extindere a Facilitatii Europene de Stabilitate Financiara (FESF) de la 440 miliarde de euro la 1.000 de miliarde de euro nu au adus rezultate notabile.

Potrivit propunerii, bancile centrale nationale vor furniza fonduri prin intermediul FMI, posibil pentru programe de finantare preventiva destinate Italiei sau Spaniei, considerate in prezent cele mai vulnerabile, au aratat sursele.

Cele 17 banci centrale nationale din zona euro opereaza sub umbrela BCE.

BCE ar putea avea un rol mai mare in combaterea crizei datoriilor


Draghi a indicat joi ca BCE ar putea avea un rol mai mare in combaterea crizei datoriilor, daca guvernele vor incheia un pact fiscal care sa asigure soliditatea finantelor publice.

Cancelarul german Angela Merkel a prezentat elementele acestei strategii, in Parlamentul de la Berlin, cerand modificarea tratatului UE pentru introducerea unor sanctiuni automate impotriva tarilor care depasesc limita deficitului bugetar de 3% din PIB si cea de 60% din PIB in cazul datoriilor.

Pentru guvernele unor tari bogate precum Germania, care nu vor sa imprumute mai mult statele cu datorii mari, ideea de finantare prin intermediul FMI reprezinta o noua modalitate pentru acordarea de imprumuturi fara incalcarea reglementarilor europene, care interzice bancilor centrale sa sustina direct bugetele.

Purtatorii de cuvant ai BCE si ai bancii centrale germane, Bundesbank, au refuzat sa comenteze.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri