Fost presedinte al Comisiei Europene (CE) intre 1985 si 1995, Jacques Delors (foto) a jucat un rol esential in lansarea euro.

Intr-un interviu acordat publicatiei The Telegraph, Delors (86 de ani) declara ca actuala criza a datoriilor nu a fost generata doar de ideea unei monede unice, ci si de o „eroare de executie” a liderilor politici care, la vremea crearii euro, au inchis ochii la slabiciunile si dezechilibrele fundamentale ale economiilor statelor membre.

Delors afirma ca toate tarile europene ar trebui sa imparta vina pentru criza datoriilor care a dus la temeri privind supravietuirea monedei euro.

In ceea ce priveste raspunsul actualilor lideri ai Uniunii Europene, Delors apreciaza ca s-a facut „prea putin si prea tarziu”.

Citeste si:

Fostul sef al CE considera ca actualele probleme ale zonei euro sunt generate de „obstinatia” Germaniei privind ideea de control monetar, dar si de lipsa de viziune a celorlalte tari.

Comentariile lui Jacques Delors vin in contextul in care saptamana aceasta Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a declarat ca Europa se indreapta spre stabilirea unei „uniuni fiscale” pentru cele 17 state membre ale zonei euro.

Vineri, 9 decembrie, liderii UE se vor reuni la Bruxelles, in cadrul unui summit considerat a fi de o importanta cruciala pentru viitorul zonei euro.

Sursa foto: www.ec.europa.eu.