Guvernul italian al lui Mario Monti a adoptat ieri un plan anticriza de o rigoare draconica pentru a incerca sa puna Italia la adapost de criza datoriilor, au anuntat surse guvernamentale, citate de AFP.

Planul este estimat la 24 de miliarde de euro, iar adoptare a fost devansata de seful Guvernului pentru duminica in loc de luni, potrivit Mediafax.

Potrivit primelor estimari, acesta contine taieri ale cheltuielilor publice, o crestere a fiscalitatii in special in domeniul imobiliar, precum si o reforma a pensiilor denuntata de sindicate.

Noile masuri ar trebui sa ii permita Italiei sa ajunga la un echilibru bugetar in 2013 deoarece planurile de austeritate de 60 de miliarde de euro adoptate in iulie si in septembrie nu sunt suficiente pentru a se atinge acest obiectiv.

Masurile prevazute sunt "insuportabile din punct de vedere social" si sunt o "lovitura foarte dura pentru pensionari", a denuntat Susanna Camusso, secretar general al Cgil, principalul sindicat italian.

Monti renunta la salariu

Pe de alta parte, seful Guvernului italian Mario Monti a anuntat ca va renunta la salariul de presedinte al Consiliului si ministru al Economiei, in urma planului anticriza de o rigoare draconica.

"In momentul in care se cer sacrificii tuturor cetatenilor, mi se pare ca este de datoria mea sa renunt la salariul de presedinte al Consiliului si ministru al Economiei si Finantelor", a declarat Monti.

El a promis ca "va pune sub control deficitul si datoria" Italiei, prezentand noile masuri de ajustare bugetara.

"Nu trebuie sa fim perceputi in Europa ca un focar" al crizei, a precizat Monti, in cadrul unei conferinte de presa, subliniind ca vrea "o Italie orgolioasa care sa nu mai fie batjocorita asa cum s-a intamplat in trecut".


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
Italienii interzic temporar masinile diesel in Roma