6 Decembrie 2011

Ne asteapta doi ani nebuni: Top 10 predictii



Grupul american Goldman Sachs a facut publice primele sale predictii despre cum va arata peisajul global in urmatorii doi ani si vestile nu arata prea bine.

Crestere economica lenta pentru tarile dezvoltate

Cresterea economica in cazul tarilor dezvoltate va ramane lenta si in urmatorii doi ani. Efectele masurilor de austeritate luate de autoritati vor impacta atat Statele Unite ale Americii cat si majoritatea statelor europene. In plus, banca de investitii americane estimeaza o crestere a disponibilizarilor in cazul statelor dezvoltate, in special in sectorul bancar.


Tarile in curs de dezvoltare, rezistente la schimbari

Problemele cu care se confrunta tarile dezvoltate nu vor afecta si pietele in curs de dezvoltare.Inflatia va incepe sa scada si politica economica se va concentra in continuare pe mentinerea unei cresteri lente, dar sigure.


Criza din zona euro va distruge dezvoltarea globala

Criza din zona euro nu va disparea in urmatorul an, arata datele Goldman Sachs. Din contra, ea va afecta dezvoltarea economiei globale. Astfel, banca de investitii americana estimeaza o scadere a PIB la 3,2% in 2012.


Recesiunea in zona euro, din ce in ce mai sigura

Goldman Sachs preconizeaza un declin al PIB de 0,5% pentru acest trimestru si inceputul lui 2012, care s-ar putea concretiza intr-o contractie finala de 0,8%. Banca se asteapta la crize usoare in cazul Marii Britanii, Tarilor Scandinave si parti din Europa Centrala si de Est.

Pentru 2013 dezvoltarea ramane modesta, in jurul a 0,7%.


Un an extrem de dificil pentru pietele de capital

Economistii Goldman estimeaza ca in urmatoarele trei pana la sase luni ca indicii Tokyo Topix, Stoxx Europe 600 si MSCI AC Asia Pacific, excluzand Japonia, vor inregistra scaderi semnificative. Pietele de capital europene vor fi cele mai afectate, actiunile putand inregistra scaderi de pana la 16%.

In Asia, actiunile vor evolua mai bine

In timp ce banca de investitii preconizeaza scaderi pentru bursele europene, piata asiatica, fara cea japoneza, prezinta un potential ridicat de crestere, chiar si de 14% pana la finalul lui 2012. Castigurile per actiune ar putea raporta o crestere de 5,6%, iar regiunea ar putea creste cu pana la 12% in 2012 si 2013, estimeaza Goldman.

Randamentele investitionale vor creste

Goldman se asteapta ca politica monetara sa ramana neschimbata, iar inflatia sa se mentina la cote moderate. Obligatiunile Trezoreriei SUA vor ramane peste 2% si vor creste pana la 3,3% pana la finalul lui 2013. Germania si Marea Britanie vor cunoaste de asemenea o crestere a randamentelor investitionale.

Dolarul pierde teren

Dolarul american va fi grav afectat de orientarea investitorilor catre alte monede de schimb. Mai exact, dolarul se va deprecia in raport cu peso-ul mexican (1 dolar=12,5 peso), yuan-ul (1 dolar=6,13 yuan) si lira sterlina (1 dolar=0,58 lire). De pe urma schimbarilor in pietele financiare vor profita tari precum China, Taiwan sau India.

Pretul titeiului va atinge valori record

O piata a energiei foarte fragila, cauzata de dificultatile pe care le intampina producatorii care vor sa se extinda, va constrange resursele si va determina o crestere a pretului petrolului. Aceasta situatie va exista atata timp cat pietele in curs de dezvoltare vor necesita din ce in ce mai multe resurse globale pe masura ce economiile lor cresc.



Miscari extraordinare pe scena internationala

Goldman Sachs se asteapta la miscari importante in cazul unor tari dezvoltate, precum o noua runda de relaxare monetara cantitativa in Statele Unite ale Americii sau noi achizitii de obligatiuni in Marea Britanie.



Citeste si