"Am decis sa analizam posibilitatea unei suplimentari cu 200 de miliarde de euro" a resurselor FMI, a declarat el in cadrul unei conferinte de presa.

Directoarea generala a FMI, Christine Lagarde, a explicat ca o confirmare a acestor 200 de miliarde de euro va fi obtinuta "in zece zile". Ea a salutat "un pachet care merge clar in directia buna", evocand inclusiv disciplina bugetara crescuta si accelerarea punerii in aplicare a unui viitor fond de salvare permanent al zonei euro.

La randul sau, cancelarul german Angela Merkel a explicat ca FMI va fi suplimentat prin "imprumuturi bilaterale" de statele europene. Potrivit ei, este vorba despre "a aduce o siguranta suplimentara pentru euro cu ajutorul altor tari nemembre ale Uniunii monetare".

Citeste si:

Ideea este de a dota institutia financiara internationala cu fonduri suficiente pentru a ajuta pe viitor, in caz de nevoie, marile economii ca Italia sau Spania.

Necesitatea de a creste resursele FMI s-a impus in ultimele saptamani in fata incapacitatii europenilor de a-si consolida suficient propriul fond de salvare menit sa stopeze criza datoriilor. Dar Statele Unite fiind ostile unei cresteri generale a resurselor, calea privilegiata este aceea a contributiilor voluntare bilaterale.

Zona euro spera ca marile puteri emergente cum ar fi China sau Brazilia vor participa, de asemenea, la acest efort.