Agentia de evaluare financiara Moody's a retrogradat ratingurile bancilor franceze Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole, din cauza problemelor de finantare si a deteriorarii situatiei economice in contextul crizei din Europa, transmite Bloomberg, preluat de Mediafax.
Calificativele pentru credite pe termen lung au fost coborate cu o treapta, la "Aa3", iar cel al Societe Generale la "A1". Moody's a revuizuit in scadere si calificativele individuale ale celor trei banci.

"Conditiile de lichiditate si finantare s-au deteriorat semnificativ. Probabilitatea ca bancile sa se confrunte cu noi presiuni in privinta finatarii a crescut, odata cu inrautatirea crizei datoriilor din Europa", potrivit comunicatului Moody's.

Cele trei banci isi mentin in continuare o "probabilitate ridicata" de sprijin din partea statului in caz ca ar avea nevoie de sprijin, a adaugat agentia.

Retrogradarea institutiilor de credit survine unei analize incepute in iunie si extinse pana in septembrie, cand Moody's a redus ratingurile pentru imprumuturi pe termen lung ale Credit Agricole si Societe Generale, in timp ce a mentinut calificativul BNP Paribas.

Standard & Poor’s a pus sub supraveghere ratingurile bancilor europene, inclusiv BNP Paribas, Societe Generale, Groupe BPCE si Credit Agricole, pentru o posibila retrogradare miercuri, odata cu plasarea sub supraveghere a calificativelor suverane pentru 15 tari din zona euro.

Temerile legate de lichiditatea bancilor franceze s-au intensificat, din cauza accesului tot mai dificil la finantari de la fondurile monetare americane. Cele mai mari opt fonduri americane active pe piata monetara au redus plasamentele la bancile franceze cu 68% in noiembrie, de la 11,7 miliarde de dolari la 5,56 miliarde de dolari, si au ales sa faca afaceri cu institutii de credit din Elvetia, Canada sau Japonia. Cele opt fonduri au redus imprumuturile catre bancile franceze cu 76,8 miliarde de dolari in ultimele 12 luni.

Societe Generale controleaza in Romania grupul BRD.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri