13 Decembrie 2011

Nick Clegg: Marea Britanie risca sa fie "izolata si marginalizata"



Vicepremierul britanic Nick Clegg afirma ca refuzul premierului David Cameron de acceptare a modificarii tratatelor UE este "un lucru rau pentru Marea Britanie", care risca sa fie "izolata si marginalizata", informeaza BBC News online.

Insa Clegg atribuie aceasta situatie "intransigentei" francezilor si germanilor precum si presiunilor exercitate de conservatorii eurosceptici care il pun pe premier intr-o "postura foarte dificila", transmite Mediafax.

Surse apropiate de Clegg au afirmat ca acestuia nu i-a venit sa creada cand a aflat de situatia de summitul Uniunii Europene.

Folosirea dreptului de veto de catre Londra pentru a bloca modificarea tratatelor UE pare sa creeze tensiuni in relatia dintre conservatori si liberali-democrati. Initial, vicepremierul Nick Clegg respinsese posibilitatea unei scindari a coalitiei, insistand pe ideea de "unitate" in sustinerea solicitarilor lui Cameron pentru acordarea de "garantii modeste si rezonabile" de catre UE in scopul protejarii intereselor britanice.

Potrivit Sky News, coalitia de guvernamant de la Londra, formata din conservatori si liberal-democrati, se confrunta cu disensiuni dupa ce premierul David Cameron a refuzat modificarea tratatelor europene si participarea la noul plan de inasprire a disciplinei bugetare. Decizia premierului a fost primita cu entuziasm de conservatorii eurosceptici de la Londra, fiind considerata un prim pas spre indepartarea de Uniunea Europeana la nivel decizional sau chiar spre retragerea din Blocul comunitar.

Deputatul Chris Davies l-a acuzat pe David Cameron de "tradarea Marii Britanii", iar lordul Oakeshott a vorbit despre "o zi neagra pentru Marea Britanie si Europa".

David Cameron a insistat ca decizia lui a fost luata pe baza unei "pozitii comune" stabilita de conservatori si liberali-democrati.

Marea Britanie a respins propunerea Germaniei si Frantei de modificare a tratatelor UE pentru depasirea crizei din zona euro, fortandu-i pe liderii europeni sa propuna un acord interguvernamental pentru inasprirea disciplinei bugetare, un plan sustinut de 23 de state UE.



Citeste si