Statele Unite ale Americii si Europa se adancesc intr-o depresiune care ameninta democratia si nu doar isi revin dintr-o recesiune severa, considera economistul Paul Krugman, informeaza site-ul MoneyNews.

Paul Krugman a explicat ca recesiunile sunt de obicei marcate de scaderi ale Produsului Intern Brut (PIB) si reveniri puternice, dar in cazul crizei din prezent somajul se incapataneaza sa ramana la niveluri ridicate in Statele Unite si Europa.

Economistul avertizeaza ca Europa se poate intoarce la forme de guvernamant autoritare daca nu se intorc "zilele bune" prea curand.

"Cerintele de a introduce masuri de austeritate si mai dura, fara niciun efort de a sustine cresterea, au dublat distrugerile. Au esuat in politica economica, inrautatind somajul si fara sa restaureze increderea", a comentat Krugman.

Masurile luate in Europa au creat un sentiment de nemultumire, multi europeni fiind furiosi pe modul in care Germania isi exercita puterea economica.

"Acest lucru nu face bine democratiei din unele parti ale Europei", completeaza Krugman.

Populistii de aripa dreapta sunt in crestere in sondaje in Austria, unde Partidul Libertatii lupta cot la cot cu partidele consacrate. De asemenea, in Finlanda un partid care lupta impotriva imigratiei a avut o prestatie buna la alegerile din aprilie.

In acelasi timp, temerile ca economia mondiala o ia din nou la vale sunt in crestere.

Economistul Citigroup Willem Buiter a avertizat ca o disolutie necontrolata a zonei euro ar fi un dezastru pentru economia mondiala.

"Falimentul dezordonat al statelor nu va trage in jos doar sistemul bancar european, ci tot sistemul financiar Nord-Atlantic, precum si toate zonele din restul lumii financiare care au fost expuse", a spus Buiter, potrivit AFP Newswire.

"Criza financiara globala care va rezulta va declansa o depresiune care ar putea sa dureze ani de zile, cu PIB-ul in scadere cu peste 10% si somajul atingand in vest 20% sau mai mult", completeaza economistul.

Sursa foto: Nobel Media AB


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Daraban: Romania umbla cu niste cifre de parca vrea sa populeze luna