Opt fosti directori ai grupului german Siemens sunt acuzati in SUA ca ar fi platit mita de 100 milioane de dolari timp de zece ani mai multor oficiali argentinieni, printre care doi presedinti, pentru a castiga un contract de un miliard de dolari care a vizat producerea de carti de identitate, scrie Mediafax.
Acuzatii, care locuiesc in Germania, Elvetia si Argentina, nu au fost inca arestati, au precizat oficialii americani, potrivit Reuters.

Printre acestia se numara Uriel Sharef, fost membru al Consiliului de Administratie al Siemens. Sharef a devenit astfel primul fost membru al Consiliului de Administratie al unei companii din topul Fortune Global 50 acuzat in baza legislatiei SUA impotriva practicilor de coruptie pe plan international.

Cei opt sunt acuzati de dare de mita, in perioada 1996-2007, catre mai multi oficiali argentinieni, printre care se numara doi presedinti si mai multi ministri, potrivit dosarului intocmit de Securities and Exchange Commission, comisia de valori mobiliare din SUA.

Ei au fost acuzati de conspiratie in vederea fraudei, frauda electronica si spalare de bani, riscand o pedeapsa maxima de 25 de ani de inchisoare.

Siemens si subsidiara argentiniana a grupului au pledat "vinovat" in decembrie 2008 la acuzatii similare vizand acelasi contract pentru productia de carti de identitate, platind penalizari si sanctiuni in valoare totala de 449 milioane de dolari.

Autoritatile americane au calificat atunci gradul de cooperare a Siemens cu ancheta drept "extraordinar".

Procurorul general adjunct Lanny Breuer a refuzat sa raspunda intrebarilor presei privind intentia SUA de a solicita extradarea inculpatilor. Germania nu isi extradeaza proprii cetateni, dar Uriel Sharef este anchetat si de autoritatile germane intr-un dosar similar.

Reprezentantii Siemens au refuzat sa comenteze situatia, notand ca ancheta vizeaza persoane private, si nu compania.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri