Autoritatea Bancara Europeana (EBA) a impus bancilor sa ajunga la o rata de adecvare capitalului Tier 1 de minim 9% pana la jumatatea anului viitor, comparativ cu un nivel de 7% care ar fi urmat sa fie atins pana in 2013, potrivit prevederilor initiale.

Unii analisti se tem ca respectarea standardelor mai stricte ar putea determina bancile sa restranga creditarea prin reducerea expunerilor.

Draghi pare sa impartaseasca aceste temeri.

"Bancile din zona euro sunt supuse presiunilor atat in privinta bazei de capital cat si a conditiilor de finantare", a afirmat Draghi intr-un discurs sustinut la Berlin.

El a aratat ca planul de consolidare a capitalului este o incercate de intarire a pozitiei bancilor pe pietele financiare, dar nu este un proces usor.

Citeste si:

Actionarii nu sunt intotdeauna receptivi la majorarea capitalului, dar alte optiuni ar avea un impact economic mai mare asupra lor, a spus seful BCE.

"Vanzarea de active nu este preferabila, iar reducerea creditarii economiei reale este si mai rea", a avertizat Draghi.

Bancherul crede ca autoritatile publice trebuie sa atenueze impactul asupra economiei reale, iar bancile ar trebui sa ia in considerare reducerea dividendelor si a compensatiilor ad hoc, pentru consolidarea capitalului.

EBA a estimat ca bancile europene au nevoie de capital suplimentar de 114,7 pentru a respecta noul standard privind capitalul.