Agentia a coborat ratingurile datoriilor pe termen lung ale Barclays si Credit Suisse cu doua trepte, de la AA- la A.

Calificativele acordate Bank of America si Goldman Sachs au fost retrogradate cu o treapta, de la A+ la A.

Ratingurile BNP Paribas si Deutsche Bank au fost reduse AA- la A+.

Totodata, Fitch a reafirmat ratingurile Societe Generale (A+), UBS (A) si Morgan Stanley (A).

Dificultatile cu care se confrunta bancile pe pietele financiare "rezulta atat din chestiuni economice, cat si dintr-o serie de schimbari regulatorii", se spune intr-un comunicat transmis de Fitch.

Intr-un alt anunt care detaliaza retrogradarea Citigroup, Fitch acuza reticenta autoritatilor fata de utilizarea banilor publici pentru sustinerea bancilor in timpul unei crize.

Ratingul Citigroup a fost coborat de la A+ la A si va fi modificat in functie de eventuale noi indicii privind intentia autoritatilor americane de a sprijini bancile sau de a retrage ajutoarele din bani publici pentru sistem.

Citeste si:

Standard & Poor's a retrogradat la finele lunii trecute ratingurile a 15 mari banci internationale, in urma unei revizuiri a metodologiei de evaluare financiara.

Moody's a emis de asemenea recent o serie de retrogradari.

"Decizia este determinata mai mult de temerile legate de economia globala decat de situatia financiara a Bank of America.

Continuam sa mentinem niveluri de lichiditate foarte solide si sa consolidam capitalul", a declarat Jerry Dubrowski, purtatorul de cuvant al Bank of America, institutie ale carei ratinguri au fost coborate recent de toate cele trei mari agentii de evaluare financiara.

Moody's a retrogradat, vineri, ratingurile bancilor franceze Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole, din cauza problemelor de finantare si a deteriorarii situatiei economice in contextul crizei din Europa.

S&P a coborat, la finele lunii noiembrie, ratingurile de credit pentru 15 mari banci, majoritatea din Europa si SUA, in urma unei revizuiri ample a criteriilor pe care se bazeaza calificativele acordate de agentie.