Masurile de austeritate adoptate de guvern in toamna vor exercita noi presiuni negative pe economie in urmatoarea perioada, odata ce vor fi implementate, conform Mediafax.

Economia italiana a crescut in trimestrul al doilea cu numai 0,3%.

In trimestrul al treilea, consumul a scazut cu 0,2%, iar investitiile cu 0,6%. Exporturile au crescut cu 1,6%, insa importurile au scazut cu 1,1%.
Parlamentul de la Roma ar trebui sa voteze in urmatoarele zile masurile de austeritate de 30 miliarde euro adoptate de guvernul Monti, menite sa fereasca Italia de criza datoriilor de stat si sa scada costurile de finantare ale statului.

Citeste si:

Premierul Mario Monti vrea sa reduca deficitul bugetar la zero in 2013 prin cel de-al treilea pachet de austeritate adoptat in acest an - primele doua sub fostul premier Silvio Berlusconi. Amploarea reducerilor de cheltuieli si cresterilor de taxe va depinde probabil de evolutia PIB-ului in trimestrul al patrulea.

"Italia a intrat, practic, in recesiune, deoarece estimam o contractie si mai accentuata in trimestrul al patrulea, de minus 0,6%. Pe datele de azi, cererea interna - consumul si investitiile - a fost principala cauza a scaderii", comenteaza economistul Chiara Corsa de la UniCredit.