Japonia face curatenie la Fukushima

Guvernul japonez pune la punct un program de 40 de ani pentru dezafectarea celor trei reactoare nucleare de la centrala Dai-chi din Fukushima, relateaza Washington Post.

Planul aprobat de guvernul japonez si de inginerii de la Tokyo Electric Power Co (Tepco) prevede ca in urmatorii 2-3 ani sa se indeparteze barele de combustibil afectate de la fiecare reactor.

Pasul urmator este scoaterea in siguranta a combustibilului topit, care se presupune ca se afla la baza reactoarelor, un proces ce trebuie sa inceapa in urmatorii 10 ani si care se presupune ca va dura 15 ani.

Ministrul Comertului, Yukio Edano, a promis ca autoritatile se vor ocupa de zecile de mii de persoane ca re au fost relocate dupa tsunami-ul din martie 2011.

Dezafectarea completa a centralei va mai necesita cinci pana la zeci ani dupa eliminarea resturilor de combustil topit , astfel durata totala a procesului ridicandu-se la aproape 40 de ani.

Operatiunea de la Fukushima va dura de doua ori mai mult decat cea de la centrala Tokai, primul reactor nuclear al Japoniei care si-a intrerupt activitatea in 1998.

Din cauza nivelului ridicat al radiatiilor va fi necesara utilizarea unor roboti ce vor putea fi controlati de la distanta. Oficialii doresc sa inceapa decontaminarea in 2014.

Oficialii de la minister nu au precizat care va fi costul intregii operatiuni, cost ce va fi suportat de compania Tepco.

Expertii spun ce centrala nucleara aflata la 230 de kilometri de Tokyo, functioneaza cu echipamente improvizate si este inca vulnerabila la cutremure.

Alta problema o reprezinta depozitarea deseurilor radioactive, aspect la care oficialii inca nu au dat un raspuns.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri