Cu toate ca problemele zonei euro au inceput de anul trecut, 2011 a fost un an de cotitura in istoria monedei euro, care a fost in mai multe randuri amenintata de disparitie, in contextul in care criza datoriilor din Grecia s-a extins in alte economii mari. Citeste o cronologie a principalelor evenimente care au marcat zona euro in 2011.
Anul 2011 a inceput cu o noua tara care a aderat la euro, Estonia, ducand astfel numarul tarilor din zona euro la 17.

In 2011, Grecia a fost in repetate randuri in situatia de a intra in incapacitate de plata, si de tot atatea ori a fost salvata prin deblocarea unor transe din pachetul financiar de salvare aprobat de liderii zonei euro.

Tot de la Grecia au pornit si problemele altor mari economii din zona euro, precum Portugalia, care a primit si ea un ajutor financiar, sau mai recent problemele Italiei, a treia economie din UE.

Anul 2011 se incheie cu un summit istoric, ce a avut loc timp de 2 zile (8-9 decembrie), si in urma caruia 17 state membre ale zonei euro, plus alte sase tari, au anuntat ca vor incheia un acord interguvernamental pentru consolidarea disciplinei fiscale, dupa o noapte de negocieri.

In schimb, statele din zona euro nu au reusit sa ajunga la un acord pentru emiterea, chiar si intr-un viitor indepartat, a euroobligatiunilor pentru mutualizarea datoriilor.

2011 - un an de cumpana pentru zona euro on Dipity.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri