Trezoreria SUA a criticat din nou Beijingul pentru ca nu ar actiona destul de rapid in privinta reformelor sistemului de schimb valutar, insa nu a acuzat China de manipularea cursului de schimb, abtinandu-se inca odata de la un limbaj dur in relatia cu principalul partener comercial din Asia, informeaza Mediafax.

Washingtonul a criticat de asemenea interventia Japoniei pe piata valutara pentru a tempera aprecierea yenului si a cerut Coreii de Sud sa apeleze numai "in mod cumpatat" la astfel de masuri, transmite Reuters.

Unii politicieni americani considera ca China si-a construit avantaje competitive incorecte pe pietele globale prin mentinerea monedei locale la niveluri depreciate artificial pentru a-si sustine exporturile. Congresul exercita tot mai multe presiuni asupra administratiei Obama privind sanctiuni pentru China.

Trezoreria noteaza, intr-un raport bianual, ca China nu indeplineste criteriile necesare pentru a se califica drept manipulator al cursului de schimb valutar, repetand afirmatia standardizata in ultimii ani ca yuanul se apreciaza prea incet, iar masurile luate de Beijing sunt "insuficiente".

Valoarea monedei chinezesti a crescut in acest an cu 4% fata de dolar si este in crestere cu 7,7% din iunie 2010, cand China a renuntat la mentinerea unui curs fix.

Institutul de cercetare economica internationala Peterson estimeaza ca yuanul este subevaluat cu 24% in raport cu dolarul SUA, fata de 28% in 2010.

Divergentele dintre cele doua puteri economice in privinta cursului valutar sunt determinate in principal de deficitul comercial urias al Statelor Unite in raport cu China, care a crescut anul trecut la 273,1 miliarde de dolari, de la 226,9 miliarde de dolari in 2009.

In primele zece luni ale acestui an, SUA a acumulat un deficit comercial de 245,5 miliarde de dolari cu China.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si