Turcia a acordatRusiei permisiunea ca viitorul gazoduct South Stream sa ii tranziteze apele teritoriale, oferind ultimul element care lipsea Moscovei pentru concretizarea proiectului de furnizare a gazelor catre Europa care concureaza conducta Nabucco sustinuta de UE, transmite Reuters, citat de Mediafax.
South Stream poate sa devanseze astfel Nabucco, menit sa transporte gaze din Azerbaidjan si Asia Centrala pentru a reduce dependenta Europei de Rusia, si va ocoli Ucraina, una dintre principalele rute de tranzit al gazelor rusesti.

Gazoductul South Stream trebuie sa treaca prin apele teritoriale ale Turciei, care este participanta la proiectul Nabucco, pentru a ajunge in sud-estul Europei. Decizia Turciei, unul dintre cei mai mari clienti pentru gazele rusesti, a fost neasteptata, in conditiile in care a anuntat in noiembrie ca nu va prelungi unul din contractele cu Gazprom, pentru 6 miliarde de metri cubi de gaze pe an.

Turcia s-a aflat printre tarile care au cerut anterior Gazprom reducerea preturilor gazelor.

Analistii: South Stream este un proiect prea costisitor care vrea sa creasca influenta Rusiei in Europa

Analistii cred ca proiectul South Stream, pentru care Gazprom a alocat 10 miliarde de euro (13,1 miliarde dolari) in programul de investitii aferent perioadei 2012-2014, este prea costisitor si motivat politic, pentru cresterea influentei in Europa.

Gazprom detine o participatie de 50% la South Stream, Eni Italia 20%, iar EDF Franta si Wintershall Germania cate 15%.

South Stream urmeaza sa transporte 63 de miliarde de metri cubi de gaze catre Europa, din 2015. Costul total al proiectului este estimat la 30 de miliarde de dolari.

Directorul pentru exporturi al Gazprom, Alexandr Medvedev, a declarat in aceasta saptamana ca Gazprom nu va renunta la constructia gazoductului South Stream chiar daca va incheia un acord cu Ucraina pentru folosirea in comun a conductelor ucrainene de gaze, in cadrul negocierilor privind preturile.

"Chiar daca luam in considerare Nord Stream, South Stream, Nabucco si gazele lichefiate, deficitul de gaze pentru Europa va fi de 15-20 de miliarde de metri cubi", a spus Medvedev.

El a respins astfel declaratiile unor surse guvernamentale si din Gazprom potrivit carora daca Moscova si Kiev vor ajunge la un acord pentru infiintarea unei companii mixte care sa administreze gazoductele din Ucraina, Rusia ar putea renunta la planurile pentru South Stream.

Proiectul Nabucco, inceput in 2002, vizeaza construirea unui gazoduct care sa aduca in Europa gaze naturale din bazinul Marii Caspice si din Asia Centrala, pe ruta Turcia - Bulgaria - Romania - Ungaria - Austria, reducand astfel dependenta UE de gazele importate din Rusia. Nabucco este dezvoltat de un consortiu la care participa companiile OMV, Transgaz Medias, MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) si RWE (Germania). Proiectul este sprijinit de Uniunea Europeana, iar investitia totala este evaluata la opt miliarde de euro.

Gazoductul Nabucco ar avea o capacitate de transport a 31 miliarde metri cubi de gaze pe an din regiunea Caspica la un hub din Austria. Startul lucrarilor de constructie a fost amanat de consortiul care dezvolta proiectul din 2012 in 2013, iar primele livrari de gaze au fost intarziate din 2015 pana in 2017.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri