Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara, transmite Reuters.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani. Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat. Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie, informeaza Mediafax.

Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.

Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare, noteaza Reuters.

"Licitatiile de ieri si azi au mers destul de bine, dar trubulentele financiare in mod cert nu s-au incheiat", a spus Monti, intr-o conferinta de presa.

Pentru a calma in continuare pietele financiare, "cea mai mare parte a masurilor trebuie luate in Europa", a adaugat el.

Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara are nevoie de resurse "semnificativ mai mari", a spus Monti, refuzand insa sa ofere o cifra.

"Presiunea reala asupra Italiei este inca enorma, in pofida masurilor indraznete ale BCE care au oferit sprijin puternic in cazu datoriei pe termen scurt", a declarat David Schnautz, analist la Commerzbank Londra.

Italia a imprumutat in aceasta saptamana 18 miliarde de euro, iar fondurile vor fi folosite pentru a acoperi o parte din necesarul de finantare de 450 miliarde de euro de anul urmator. Investitorii sunt cu precadere ingrijorati de imprumuturi in valoare de 91 miliarde de euro care ajung la scadenta in perioada ianuarie-aprilie.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri