Grupul german Deutsche Telekom si subsidiara ungara Magyar Telekom vor plati peste 95 milioane de dolari pentru a scapa de anchete ale guvernului SUA privind acuzatii de dare de mita in Macedonia si Muntenegru, transmite Reuters.
Grupul a ajuns la intelegeri cu Departamentul Justitiei si Comisia de reglementare a valorilor mobiliare (SEC) din SUA pentru a incheia anchetele privind incalcarea legislatiei impotriva practicilor de coruptie pe plan international de catre Deutsche Telekom si Magyar Telekom, la care gigantul german detine 60% din actiuni, scrie Mediafax.

Anchetatorii americani sustin ca mai multi fosti directori executivi al Magyar Telekom au aranjat, in 2005 si 2006, plata unor sume in valoare totala de 12,2 milioane euro catre mai multi intermediari, banii care ar fi trebuit sa ajunga la oficialitati din Macedonia si Muntenegru in schimbul unor facilitati care sa ajute compania sa-si extinda afacerile.

SEC a intentat actiuni civile impotriva a trei fosti directori ai Magyar Telekom - directorul general Elek Straub, directorul de organizare strategica ANdras Balogh si directorul de dezvoltare si achizitii Tamas Morvai.

"Executivii Magyar Telekom au folosit contracte fictive pentru a canaliza milioane de dolari, plati corupte catre oficiali straini care ar fi putut ajuta compania sa elimine competitori si sa castige afaceri", se arata intr-un comunicat al SEC.

Intelegerile incheiate de grupul german si subsidiara ungara presupun plata unei sanctiuni penale de 64 milioane de dolari catre Departamentul Justitiei si unei penalizari civile de 31,2 milioane de dolari catre SEC.

Totodata, pentru a evita urmarirea penala in aceste cauze, cele doua companii trebuie sa evite astfel de practici timp de doi ani.

Deutsche Telekom va suporta doar 4,36 milioane de dolari din sanctiunea de natura penala. Magyar Telekom va plati celelalte 59,6 milioane de dolari catre Departamentul Justitiei, plus cele 31,2 milioane de dolari catre SEC.

Compania ungara a anuntat anterior ca a constituit un provizion de 90,8 milioane de dolari pentru a acoperi eventualele sanctiuni presupuse de intelegerile cu autoritatile SUA si a luat diverse masuri de imbunatatire a practicilor de afaceri.

Deutsche Telekom a confirmat de asemenea intelegerile cu Departamentul Justitiei si SEC.

Directorii in cauza vor sa conteste acuzatiile SEC, negand ca au incalcat legea.

Deutsche Telekom detine 40% din actiunile grupului elen OTE si are dreptul de preemptiune asupra participatiei de 10% din titluri aflata inca in proprietatea statului elen, daca guvernul de la Atena ar decide sa vanda pachetul. Acordul de privatizare incheiat cu statul elen confera Deutsche Telekom prerogativa de a consolida OTE ca divizie a grupului si de a desemna directorul general.

OTE este unul dintre cei mai importanti jucatori pe piata romaneasca, unde controleaza Romtelecom si Cosmote, al treilea operator de telefonie mobila de pe piata, dar si lantul de magazine Germanos.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri