Activitatea industriei prelucratoare din zona euro s-a redus in decembrie pentru a cincea luna consecutiv, insa intr-un ritm mai lent comparativ cu maximul ultimilor doi ani, inregistrat in noiembrie, potrivit cotidianului The Wall Street Journal, citat de Mediafax.
Potrivit unui sondaj realizat de compania Markit in randul directorilor de companii, Purchasing Managers Index (PMI) pentru industria prelucratoare din zona euro a urcat usor de la 46,4 puncte in noiembrie la 46,9 puncte in decembrie, insa a ramas pentru a cincea luna consecutiv sub pragul de 50 de puncte, care marcheaza diferenta dintre contractie si crestere.

Datele sugereaza ca economia zonei euro s-a contractat in ultimele trei luni ale anului trecut.

Chiar daca declinul activitatii sectorului a incetinit in toate tarile analizate, exista disparitati majore intre statele din zona euro. Fabricile din Germania, Franta, Olanda si Austria au raportat reduceri usoare ale productiei, in timp ce in Spania, Italia sau Grecia acestea au fost mai puternice.

Pe langa problemele din interiorul zonei euro, sondajul sugereaza ca industria europeana se confrunta cu o cerere tot mai slaba din alte regiuni ale globului. Exportatorii germani, cei mai puternici din uniunea monetara, au raportat "aparitia unor semne de slabiciune" in Asia. Comenzile noi pentru industria prelucratoare au scazut pentru a saptea luna consecutiv.

Amenintarea unei noi recesiuni a determinat deja Banca Centrala Europeana sa readuca dobanda cheie la minimul record de 1%, iar analistii se asteapta la noi masuri de relaxare monetara la reuniunea de saptamana urmatoare.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Setari Cookie-uri